Minthogy az utolsó bértárgyalási forduló is eredménytelennek bizonyult, holnap, május 23-án kedden, 13 és 15 óra között kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak az Arconic KÖFÉM székesfehérvári gyáregységében.

A kialakult helyzet előzménye az, hogy a munkáltató március elsején egyoldalú 10,8%-os  bérfejlesztést hajtott végre, ezt azonban a dolgozók nem fogadták el!

További  5,5% -os egységes alapbéremelést követelnek. Ezt azzal indokolták, hogy a magas infláció, és a megnövekedett megélhetési költségek veszélyeztetik a nehéz fizikai munkát végző dolgozók megélhetését. A bérkövetelés a VDSZ szakszervezet szerint már csak azért is megalapozott, mert a cégnek az utóbbi évben jelentős nyeresége volt. Ráadásul az Apollo, amely a világ legnagyobb fémipari befektetője is, az utóbbi időben szemet vetett az Arconic KÖFÉM-re, és vételi ajánlatot is tett a cég 100%-os tulajdonrészére. A vállalatnál a követelések támogatottsága száz százalékos a több mint 800 fős dolgozói kollektíva körében.

Az Arconic csaknem három évtizeddel ezelőtt kezdte meg működését Magyarországon, Székesfehérvárott.

A vállalat napjainkban Európa egyik vezető alumínium hengerművét üzemelteti, amely megfelel a legmagasabb minőségi követelményeknek, és termékek széles körét kínálja az ipari és szállítmányozási piacok számára.