Együttműködési megállapodást kötött a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete a lengyel, a cseh és a szlovák társ-szakszervezetekkel március 10-én, pénteken, Budapesten.

A V4-es együttműködés célja a munkavállalói és szervezeti célok összehangolása, közös képviselete. Az együttműködés a munkavállalók érdekében kiterjed egymás bérezési, előmeneteli, szociális juttatási, képzési rendszereinek megismerésére, a szervezetek feladatellátására, működésére is. A szervezetek az együttműködés keretében kiadhatnak közös nyilatkozatokat, állásfoglalásokat szakmai és szociális kérdésekben. Érdekeiket közösen fellépve képviselik az Európai Unió szervei előtt, anyagi és szociális kérdésekben.

A Budapesten aláírt megállapodás kezdeményezője és házigazdája a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete volt. 

A kétnapos tanácskozáson a szakszervezetek bemutatták felépítésüket, érdekegyeztetési rendszerüket és fő problémáikat. Megtekintették a Pénzügyőr Zenekar koncertjét, és lehetőség nyílt egy közös konzultációra Vágujhelyi Ferenc NAV elnökkel, a Pénzügyminisztérium államtitkárával, valamint Bakai Kristóffal, a NAV vámszakmai és nemzetközi elnökhelyettesével.

A tanácskozás résztvevői megállapították, hogy számos olyan kihívás van – mint a migrációs nyomás és a háború következményei -, amelyek a közép-európai régióban hangsúlyosabban jelennek meg. Egyetértettek abban is, hogy a szakszervezetek előtt foglalkoztatási és szakszervezeti kérdésekben szintén sok azonos kihívás áll. 

A V4-es együttműködés résztvevői abban is egyetértettek, hogy növelni kell a vám- és adóhatóságok munkájának társadalmi és politikai elismertségét, és ezzel párhuzamosan változtatni kell a munkajogi szabályokon.

Az együttműködési megállapodást a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete, a Odborový svaz státních orgánů a organizací (Csehország), a Zarząd Główny Związku Zawodowego Celnicy (Lengyelország), aSlovenský odborový zväz verejnej správy a kultúry – sekcia územných finančných orgánov a sekcia colnej správy (Szlovákia) képviselői írták alá.