A VDSZ elnöksége megtárgyalta a pedagógusok és az oktatásban dolgozók ellen hozott kormányzati intézkedéseket, valamint a pedagógusok követeléseinek alapjait.

A VDSZ elnöksége szerint elfogadhatatlan a kormány pedagógusellenes magatartása, a rendeleti úton történő megfélemlítést  pedig jogellenesnek és alkotmánysértőnek tartja.

A VDSZ, mint a legnagyobb ipari szakszervezet teljes tagságával szolidaritást vállal az oktatásban dolgozókkal, és felkéri tagjait, hogy munkahelyükön a szolidaritás jeléül tűzzék ki a kék szalagot.

A VDSZ elnöksége egységesen kiáll a pedagógusok követelései mellett valamennyi megmozdulásaikat támogatja.

A VDSZ elnöksége felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza minden olyan intézkedését amely az oktatásban résztvevők sztrájkjogát korlátozza, és bármiféle munkaügyi megfélemlítés eszközéül szolgálhat. A kormány tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a pedagógusok béremelése még az első negyedévben realizálódjon, fejezze be a mutogatást az Európai Unióra, és az adófizetők pénzéből biztosítsa a tanárok bérfejlesztését!

A VDSZ elnöksége közösen áll ki a sztrájkjogért mert a sztrájk alapjog.

A VDSZ szükség esetén partnerként részt vesz minden olyan európai fórumon történő tiltakozáson, amelyeken a pedagógusok jogos követeléseit megerősíthetik.

A VDSZ elnöksége egyetért abban, hogy az oktatás a jövőnk! Csak képzett diákokkal lehet gazdasági fejlődést biztosítani.

A szakképzett munkaerő hiánya megmutatta, mekkora szükség lenne az oktatásban megbecsült dolgozókra annak érdekében, hogy tanulmányaik végén minél több diák magas tudással rendelkezve hagyja el az oktatási intézményeket, és ennek köszönhetően tisztes megélhetést biztosító munkahelyeket találhassanak.