Meg sem várta, hogy a köztársasági elnök aláírja, úgy tűnik, máris alkalmazza a Munka törvénykönyve módosítását a makói gumigyár vezetése: kifárasztással felmondásra kényszeríti azokat a dolgozóit, akik idős koruk vagy megváltozott egészségi állapotuk miatt nem, vagy csak nagyon nehezen tudják ellátni korábbi munkakörüket. A Makói Gumiipari Szakszervezet 6 millió forintos szociális segély alapot hozott létre rászoruló tagjai számára, egyebek között a reálbércsökkenés kompenzálására, s a „kifárasztás” miatt felmondásra kényszerülők támogatására – közölte a Makói Gumiipari Szakszervezet.

Megszenvedik a makói Continental gumigyár munkavállalói a cégvezetés egyoldalú – és igazságtalan – bérfejlesztését, valamint, mint mindenki más is az elszabadult infláció következményeit, összességében egészen pontosan a reálbér-csökkenést. Ebben a szokatlan helyzetben szokatlan megoldásokra van szükség – véli a Makói Gumiipari Szakszervezet, ezért vezetői úgy döntöttek, létrehoznak egy rendkívüli szociális segélyalapot, amelyből a leginkább rászoruló, kisjövedelmű munkavállalók kaphatnak kompenzációs támogatást. A terv megszületésekor, de még később a megvalósításkor, a 6 millió forintos segélyalap létrehozásakor sem gondolták az MGSZ-nél, hogy a pénzből nemcsak az elmaradt mértékű béremelés és az egyre dráguló élet kompenzálásra kell majd költeni, hanem azoknak a munkavállalóknak a megsegítésére is, akiket felmondásra kényszerít a cég. A makói Continental vezetése ugyanis úgy tűnik, megelőzve a Munka törvénykönyve – a Magyar Szakszervezeti Szövetség tiltakozása ellenére – megszavazott módosításának hatályba lépését, máris alkalmazza annak egyik leghátrányosabb passzusát. Nevezetesen azt, amelyik felmenti a munkáltatót a korábbi kötelezettsége alól, ami szerint új munkakört kell felajánlani azoknak az alkalmazottaknak, akik megromlott, de még munkaképes egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt nem tudják ellátni korábbi munkakörüket – magyarázza Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke. Amennyiben az új munkakör nem felelt meg a dolgozónak, a cég felmondott és legalább némi segítségnek számító végkielégítéssel küldte el a vállalattól. Ez az eljárási kötelezettség éppen most szűnik meg, amint a köztársasági elnök – szintén a szakszervezetek tiltakozása ellenére – aláírja az Mt. új módosítását. Vagyis, attól kezdve bármelyik cég jogszerűen „kifárasztásos” módszerrel felmondásra kényszerítheti a korábbi munkakörében alkalmatlanná vált munkavállalóját.

Néhány konkrét jel arra utal, hogy a makói cég meg sem fogja várni annak a bizonyos tintának a megszáradását az Mt. módosításon, máris alkalmazná – igaz, nem is először – ezt a módszert. Az MGSZ ezért az időközben létrehozott segélyalapból őket is támogatni fogja – összegezte Radics. A GSZSZ elnöke felhívja a figyelmet: a segélyt kérni kell, s a kifizetésekről a segélyezési bizottság szociális rászorultság alapján dönt.

A szakszervezeti szövetség vezetője hozzátette, reméli, hogy a 6 milliós alapot felkérésükre a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) növelni fogja. A novemberben küldött kérésükre a VDSZ azonban a mai napig nem reagált.