Ismét egységbe rántotta a dolgozókat az indiai Sunpharma tulajdonában lévő tiszavasvári Alkaloida Gyógyszeripari Zrt. vezetése az elhúzódó bérkompenzációról szóló tárgyalások miatt.

Az idei évre szóló bérmegállapodásban a szakszervezet úgy állapodott meg, hogy ha egymást követő két hónapban 13% felett van az infláció, felülvizsgálják a megállapodást. Az egekbe szökött infláció  a térség szegényebb munkavállalóinak már a megélhetését veszélyezteti.

A VDSZ helyi szervezete már kezdeményezett tárgyalásokat a cég vezetésével. Javaslatukban október és december között fix bérkiegészítést kértek, amely január elsejétől beépül az alapbérekbe. Számításaik szerint ez azért is jó megoldás, mert az idei garantált bérminimum emelése is több mint száz dolgozót érintett, ami jól mutatja a jelentős lemaradást a gyógyszergyári átlagkeresetektől.

A szakszervezet az elmúlt két napban felmérte a dolgozók akcióképességét, és a felmérés eredménye is azt mutatta, hogy a dolgozók jelentős többsége a végsőkig elszánt. A cég vezetése ugyan nem zárkózott el a kompenzációtól, de érdemi válaszokat a szakszervezet kezdeményezésére nem adott. Ezért döntött úgy a munkavállalói érdekképviselet, hogy határozottabban lép fel és ha kell akár a sztrájk eszközéhez is nyúlhat- mondta Székely Tamás a VDSZ szakszervezet elnöke.