Egyre abszurdabb helyzetet idéznek elő a tankerületi vezetők és a kormány. 

Miközben általános pedagógushiány van, és hatalmas óra terheléssel dolgoznak, megalázó bérekért a tanárok, aközben a tankerületi vezetők kirúgják azokat, akik felemelik hangjukat a tarthatatlan állapotok miatt. A kormány ellehetetlenítette a sztrájkot a pedagógus társadalom számára. Ezért a demonstrációk mellett az egyetlen járható út, a polgári engedetlenség maradt.  

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés a jogszerűen megszervezett munkabeszüntetést támogatja. Ugyanakkor megértjük azoknak az elkeseredett tanároknak a döntését, akik vállalják a retorziókkal fenyegető tankerületi levelek ellenére a vad sztrájkot. Minden tiszteletünk az övék. Igazi hősök.  

A november 30-án kirúgott nyolc pedagógussal szolidárisak vagyunk!  

Felháborító, hogy ilyen megalázó módon közlik velük a felmentésüket. Ezzel nem csak a felmentett tanárok kerültek nehéz helyzetbe, hanem a tanítványaik is. Mit gondol vajon a kormányról, a hazájáról az a fiatal, aki azt látja, hogy kegyetlenül megtorolja a hatalom, ha valaki szólni mer? A tankerületek fenyegető leveleikben folyton a tanulók jogait “védik”, közben az ilyen azonnali felmentésekkel ők sértik meg ezeket a jogokat. 

Felszólítjuk a Kormányt, hogy azonnal kezdjen érdemi tárgyalásokat a pedagógus szakszervezetekkel, a tankerületek pedig foglalkozzanak a zavartalan oktatás feltételeinek megteremtésével. 

Budapest, 2022. december 2.  

ÉSZT