Botrányos: minden 2019 óta született gyerektől és szüleitől elvett a kormány öt együtt tölthető napot azzal, hogy még csak most, jelentős késéssel tesz eleget egy három évvel ezelőtti uniós irányelvnek: legalább 10 szabadnapot kell biztosítani minden újdonsült apának. A bevezetésre 3 éve volt a kormánynak, ám még a 2022. augusztus 2-ai végső határidőt sem sikerült betartani. Ráadásul a magát családbarátnak hirdető kormány az EU irányelvbe foglalt minimumot, mindössze 10 otthon tölthető napot javasol az újszülöttek apjának – állítja a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata.

Élesen kritizálja a MASZSZ Nőtagozata a Munka törvénykönyve újabb módosítási javaslatát, kiemelten azt a paragrafust, amelyben a kormány jelentős késéssel, 2022. augusztus 2-a helyett 2023. január 1-től növelné az apanapok számát, s akkor is mindössze 10-re, a jelenlegi 5 helyett. Ezek azok a szabadnapok, amelyeket csökkentett béren, a hatodik naptól a távolléti díj 40 százalékáért tölthetnek együtt a családjukkal azok a férfiak, akiknek gyerekük születik – magyarázza Hercegh Mária.

A nőtagozat vezetője felhívja a figyelmet arra is, hogy a magát kiemelkedően családbarátnak hirdető kormánynak az uniós direktíva bevezetésére 3 év sem volt elég. Miközben a legtöbb állam 30 nap apaszabadsággal ratifikálta az irányelvet, nálunk sajnos jellemzően az uniós direktívában meghatározott minimumot, vagyis a 10 napot fogják kapni a magyar családok. Eközben van olyan multinacionális gyógyszergyártó cég, amely a magyarországi gyárában is 14 hetet ad az újdonsült apáknak. A tagozatvezető hozzátette, a miniszterelnök nem túl régen azon sajnálkozott, hogy nem születik elég gyerek Magyarországon.

Ráadásul a tervezet az eddigi, az iker gyerekek részére dupla apaszabadság – 7 nap – helyett csak egyszeri 5+5 napot, azaz az irányelv szerinti minimumot javasolja bevezeti, azt is felháborítóan alacsony díjazáson.

A módosítási tervben szerepel egyfajta visszamenőlegesség is – teszi hozzá a tagozatvezető –, ám ez csak augusztus 2-áig szól. Vagyis, azok a családok, amelyekben azóta születtek gyerekek, megkapják a 10 apanapot. Mindez azonban nem teszi jóvá a kormány bűnét: öt napot elvett minden 2019. júliusa óta született csecsemőtől és szüleitől – szögezi le.

Erre kellett várni eddig? – kérdezi Hercegh Mária, majd keserűen megjegyzi: úgy tűnik a kormányra is igaz a jó magyar mondás, miszerint a jó munkához idő kell, de a rosszhoz még annál is több. 

Hercegh Mária végtelenül felháborítónak tartja azt is, hogy a döntéshozók alig több mint 24 órát adtak az érdekelt szervezeteknek arra, hogy tanulmányozzák, s a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF), a szociális partnerek – munkaadók és munkavállalók – érdekegyeztetésének legfelső szintjén felelősséggel véleményezzék is a Munka törvénykönyve tervezett módosítását, amely persze számos egyéb változtatást is tartalmaz.

Ezek után sajnos vélhetően pusztába kiáltott szó lesz az apaszabadság további napokkal való meghosszabbításának követelése – véli a szakszervezeti vezető.