Megélhetési kalkulátor is segítheti a bértárgyalásokra készülő szakszervezeteket és vállalatvezetőket, ám az ingyen használható online szolgáltatás segítségével bárki megtudhatja, pontosan mennyivel növekedett a megélhetési költsége. A kalkulátor az Európai Szakszervezeti Szövetség támogatásával készült.

Mindenki elsősorban a saját bőrén érzi az infláció negatív hatását, ám drámai számokkal szembesülhet az, aki pontosan szeretné tudni, a tavalyinál mennyivel költ többet idén a saját és a családja megélhetésére. Az Európai Szakszervezeti Szövetség támogatásával készült egy online megélhetési kalkulátor, amely a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) weboldalán működik – a megelheteskalkulator.hu  –, s a KSH által közzétett számokat, valamint a lekérdező pontos válaszait összehasonlítva, számtalan megközelítésben kimutatja a változást.

A kalkukátor eredetileg térítésmentes személyes használatra készült, ám a vállalati bértárgyalásokhoz a szakszervezetek és a munkáltatók számára is igen hasznos segítség lehet. Legalábbis akkor, ha az érintett munkavállalói körben minél többen megválaszolják az online felületen olvasható kérdéseket.  A válaszok feldolgozása kiegészül a munkáltatótól beszerzett és az adott vállalatra vonatkozó átlag- és medián bér adatokkal. Így lehetőség van a megélhetés drágulására vonatkozó adatok összevetésére az aktuális és az emelni tervezett vállalati béradatokkal. Az infláció azt méri, hogyan változnak átlagosan az áruk és szolgáltatások fogyasztói árai Magyarországon, a jelen kalkulátor pedig azt, hogy ennek nyomán hogyan változott a saját fogyasztását megtestesítő fogyasztási kosár árindexe és ennek nyomán mennyivel költ többet ugyanazon áru- és szolgáltatás mennyiség megvásárlására, mint korábban – magyarázza Lajtai György, a program és a kalkulátor működtetésének hazai koordinátora.

A kalkulátor a lekérdező háztartás kiadási szokásai alapján becslést készít a személyes inflációs rátára, és ezt összehasonlítja az általános inflációval. Az online kalkulátor felületén válaszolni kell arra – egyebek között –, hogy a háztartás mennyit költ egy sor kategóriára, többek között élelmiszerekre, lakhatásra, kommunikációra, közlekedésre, szabadidőre és egyéb költségekre, kiadásokra, s megbecsüli az adott személye inflációs rátáját és megmutatja, hogy ez hogyan viszonyul az előző évekhez.

A rendszer a legfrissebb elérhető inflációs indexeket használja és a múltbeli kiadásokhoz képest méri a jelenlegi költés változását - az aktuális árak figyelembevételével – , de azt természetesen nem tudja kimutatni, hogy mindez milyen hatással lehet a jövőben az életünkre.