A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) XXXIV. Kongresszusának közleménye.

  1. A PSZ követeli, hogy a kormány és a parlament azonnali hatállyal állítsa vissza az oktatásban dolgozók sztrájkjogát, fejezze be a pedagógusok megfélemlítését!
  2. A PSZ ismételten követeli, hogy a sztrájkköveteléseket azonnali hatállyal teljesítse a kormány: a pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak garantált illetménye első lépcsőben 45 százalékkal emelkedjen! A PSZ felszólítja a kormányt: ne várjon az Európai Bizottság döntésére, azonnal emelje a pedagógusok bérét, amiért évek óta jogosan harcol a szakszervezet. A követelések jogosságát már a társadalom is megértette.
  3. A PSZ bérrendezést követel a nevelést-oktatást segítő munkatársaknak, a technikai dolgozóknak, a szakképzésben foglalkoztatottaknak is. A szakképzés legyen ismét a köznevelés része!
  4. A PSZ követeli, hogy az energiaválság okozta megszorításoknak ne a gyerekek, a diákok legyenek a kárvallottjai.
  5. A PSZ felszólítja a kormányt: hozzon létre önálló oktatási minisztériumot!
  6. A PSZ továbbra is követeli, hogy a miniszterelnök haladéktalanul nevezzen ki olyan, az oktatás minden területéhez értő kormánybiztost, akivel megkezdhető a szakmai párbeszéd az oktatás alapvető átalakításáról, a pedagógushiány megszüntetéséről, a közoktatás modernizációjáról, a Nemzeti alaptanterv átdolgozásáról, a diákok óraszámának csökkentéséről. A kormány minden eszközével támogassa a kormánybiztossal kialakítandó megállapodás megvalósulását.
  7. A PSZ sokadjára követeli a központosítás megszüntetését, az oktatási intézmények és a pedagógusok szakmai autonómiájának visszaállítását, a szabad tankönyvválasztást, az intézményvezetők jogkörének visszaállítását!
  8. A PSZ kongresszusa kéri tagjait, hogy minden országos és helyi tiltakozó akcióban vegyenek részt a jövőben is, amely előbbre viszi az oktatás ügyét!
  9. Az oktatás válságos helyzete miatt a PSZ kongresszusa kéri a szakszervezetek és civil szervezetek képviselőit, a társadalom minél szélesebb körű rétegeit, vegyenek részt a Pedagógusok Szakszervezete által meghirdetett országos tüntetésen! Az év elejétől folyamatosan tartó tiltakozó akciókat folytassuk Budapesten, a Kossuth téren 2022. november 26-án!
  10. A PSZ köszönetet mond a társadalomnak, a szülőknek és a diákoknak, akik eddig is az oktatásban dolgozók mellé álltak a fővárosban és vidéken, és kitartanak a jövőben is!

 

Továbbra sem hagyjuk, hogy a jövő nemzedékét feláldozza a magyar kormány. Összefogunk, folytatjuk, nem félünk!

Hajdúszoboszló, 2022. október 21.

Pedagógusok Szakszervezete