Halmozottan törvénysértő 18 fokos irodákban dolgoztatni az alkalmazottakat – reagált a Magyar Szakszervezeti Szövetség Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi bejelentésére, miszerint ennél magasabb hőmérsékletet télen sem fognak biztosítani az állami intézményekben. A MASZSZ emlékeztet: ígérete és kötelezettsége ellenére ismét egyeztetés nélkül, a lehető legrosszabb példát mutatva döntött a kormány munkavállalók százezreit érintő fontos, az egészségüket is veszélyeztető változásról. A szövetség felszólítja a döntéshozókat, fejezzék be a munkavállalók és a szociális párbeszéd rendszere elleni ámokfutást.

 „Minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez” – idézi közleményében az Alaptörvény megfelelő cikkelyét a Magyar Szakszervezeti Szövetség a hír kapcsán, miszerint 18 foknál télen sem lesz melegebb az állami intézményekben. Hideg irodában dolgozni egészségkárosító, kockázatos és felháborítóan méltatlan munkakörülmény. Vagyis, törvényellenes és jogsértő – szögezi le Zlati Róbert. A MASZSZ elnöke szerint ugyanis az ominózus – valószínűleg ismételten hatástanulmányok nélkül meghozott – döntéssel munkáltatóként is súlyosan megsérti a kormány a munkavállalók jogait és veszélyezteti egészségüket is. Kijelentette, a szakszervezeteket végtelenül felháborítja, hogy erről a fontos, százezreket hátrányosan érintő változásról megint egyeztetés nélkül, az érintettek – a munkavállalók – véleményét figyelmen kívül hagyva született meg egy fontos döntés. Ezzel a hatalom képviselői megszegték a Brüsszelben tett ígéretüket is, miszerint a munkavállalókat érintő változásokról nem fognak az érdekképviseletekkel való egyeztetés nélkül dönteni. Már ennek elmaradásával is megsérti az Alaptörvényt a kormány – figyelmeztet Zlati Róbert –, az így született határozatok ugyanis totálisan szembe mennek a XVII. cikkely 1. pontjával, miszerint, „A munkavállalók és a munkaadók - a munkahelyek biztosítására, a nemzetgazdaság fenntarthatóságára és más közösségi célokra is figyelemmel - együttműködnek egymással”.

A kormánynak ezzel a döntéssel ismét sikerült a legrosszabb munkáltatók közé felküzdeni magát, rossz példát mutatva ezzel más munkaadónak is.  

A 18 fokos hőmérséklet-korlátozás a hatályos munkavédelmi szabályokat is súlyosan sérti, miközben a takarékosság jegyében elég lenne csak fokozottan betartani a törvényben előírt hőmérsékletet. Ugyanis 25 százalék energiát valószínűleg így is meg lehetne spórolni – állítja az elnök a MASZSZ szakértőinek véleményére is hivatkozva.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség felszólítja a kormányt: fejezze be a munkavállalók elleni ámokfutást, állítsa vissza a törvényes – nem veszélyhelyzeti – kormányzást és a valódi szociális párbeszédet. A MASZSZ és a szövetség munkavédelmi szakértői készen állnak az egyeztetésekre.