Évek óta halogatja a kormány az uniós rendelet magyarországi alkalmazását, miszerint az apák a gyermek születésekor szabadnapokra jogosultak. A rendelet hatálybaléptetésének ideje augusztus 22-én lejárt!Jelenleg a fiatal apák ugyan kapnak öt napot, de ez még a Medgyessy-kormány eredménye, és nem illeszkedik a kötelező uniós szabályokhoz.

 Az uniós direktíva alkalmazását több ország már régóta bevezette és nem csak a 10 napos legalsó minimum szinten.

A VDSZ támogatva minden kezdeményezést, kevesli a 10 napot, különösen azért mert több céggel már ennél jóval több apanapról állapodtak meg. Ezért a VDSZ felszólítja a kormányt, hogy most mutassa meg milyen családbarát!

Legalább 20-30 napos otthonlétet biztosítson, ahogy ezt teszik Európa számos országában. Ne legyen kicsinyes, és ne húzza az időt!

Azonnal terjessze a Parlament elé a kormány a munka törvénykönyvének jogharmonizációs módosítását! Ne várjon a korábbi tervekkel összhangban novemberig, mert akkor majd csak januárban részesülhetnének a fiatal apák a kedvezményben.

Ha a KATA törvény módosítását egy nap alatt át lehetett vinni a Parlamenten, az apák tízezreit érintő jogszabály megszavazása se várhat hónapokig!

Székely Tamás, a VDSZ elnöke