A VDSZ tiltakozik a korábban általa is támogatott gazdaságot fehérítő KATA adózási forma kvázi megszüntetése ellen. A tervezett módosítást benyújtóknak fogalmuk sincs arról, mit jelent az, ha a katások kizárólag csak a lakosság felé benyújtott számlákkal adózhatnak kedvezményesen. Kisvállalkozások és családjaik százezrei lehetetlenülnek el ezzel az átgondolatlan javaslattal. Képzeljük csak el, hogy egy szolgáltatást korábban cégeknek is nyújtó vízvezeték szerelő, vagy elektroműszerész milyen feltételekkel fog tudni megélni? – teszi fel a kérdést Székely Tamás a VDSZ elnöke.

A szakszervezet elnöke szerint a kormány ezzel a döntéssel a sajtóban és a filmszakmában dolgozókat is tönkreteszi. Ezért partnerséget ajánl az összes KATÁ-s munkavállalónak és kényszervállalkozónak, hogy közösen keressék meg a tiltakozás minden lehetséges formáját.

Az érdekképviselet felhívja a kormány érdemben felelős tárcavezetőit, hogy  dolgozzák át a benyújtott javaslatot, és ne a Parragh László által sugallt vállalkozói tönkretételhez asszisztáljanak, hanem a KATÁ-s adózói társadalom tűrőképességének megfelelő módosításokkal álljanak elő. Szükség esetén hívják össze a VKF munkavállalói és munkáltatói oldalának képviselőit, annak érdekében, hogy ne lehetetlenítse el a kormány többszázezer család megélhetését. Arról nem is beszélve, milyen súlyos veszély lehet a törvény ebben a formában történő elfogadása esetén a feketegazdaság további növekedése!

A VDSZ felhívja a jogalkotók figyelmét, hogy a KATA megszüntetésével nem fogja a munkaerőhiányt pótolni, mert feltehetően más utat fognak választani a KATÁ-sok a hiányszakmák helyett.