A nyugdíjas-társadalom elvárja, hogy a Kormány - a hatályos törvény szerinti éves összehasonlítású, az I-VIII. havi adatok birtokában történő infláció-előrejelzéskor a novemberi nyugdíj-kiegészítés mértékét az év végéig számítható trend alapján, de az éves inflációs indexet legalább 12 %-os mértékre kiegészítve határozza meg.

A Kormány közlése szerint a júliusban esedékes nyugdíjakat 3,9%-kal megemelve fizetik ki. A nyugdíjasok ezt a különbséget januárig visszamenőleg, egy összegben megkapják.

A NYOK felhívja a Kormány figyelmét arra, hogy a 2022. júliustól tervezett kiegészítő nyugdíjemelés a folyamatosan növekvő infláció miatt már most sem egyezik meg a valós áremelkedés mértékével.

 A nyugdíjasok jövedelem-kiegészítési lehetősége – erőnlétük, egészségi állapotuk miatt is –korlátozott, nincsenek abban a helyzetben, hogy a megelőző évekhez hasonlóan az inflációkövető nyugdíjemelés jelentős részét ők előlegezzék meg az államháztartásnak.

A pénzromlás üteme hónapról hónapra újabb rekordokat dönt; májusban már kétszámjegyű volt az infláció, és láthatóan a következő hónapokban sem várható ennek mérséklődése. A fogyasztói árak májusban 10,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Az élelmiszerek ára az általános infláció csaknem kétszeresével, 18,6%-kal emelkedett; és ami különösen aggasztó: az alapvető élelmiszerek ára 30%-kal nőtt. (Például a margarin ára 41,4%-kal, a kenyéré 37,5%, a baromfihúsé 34,3%, a száraztésztáké 33,3%, a tojásé 29,9%, a tejé 20,2%, a munkahelyi étkezésé 17,2%-kal emelkedett.

Aligha várható, hogy az év második felében az árak növekedése megáll. A nyugdíjak vásárlóértékét viszont – a Kormány ígéretének megfelelően – meg kell őrizni.