A most megjelent KSH adatok is azt igazolják, hogy kompenzálni kell a magas infláció okozta reálkereset csökkenést. Ezért a VDSZ kezdeményezi, hogy a már megszületett bérmegállapodások esetén is kezdődjenek tárgyalások a drasztikus jövedelemcsökkenések megakadályozása érdekében.

A gyógyszeripar dolgozóit is tömörítő szövetség ágazati tagszervezetei a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségéhez fordulnak, hogy a kérdést ágazati szinten kezeljék. Abban egyetértés van, hogy a kiugróan magas infláció olyan helyzetet teremt, amelyet a szakszervezetnek a munkáltatókkal közösen kell kezelni. A VDSZ tárgyalni kíván minden megoldásról, amely az alapbéremelések mellett akár egyszeri kompenzációt vagy egyes cégeknél a béren kívüli juttatások emelését jelentheti. A fizetések elértéktelenedése és a munkaerőhiány olyan helyzetet is teremthet, ami növeli az elvándorlást az ágazatokból, a szakemberek távozását a kulcspozíciókból és a fluktuációt. Ez senkinek sem lehet érdeke!

Azoknál a vállalatoknál, ahol még nem zárultak le a tárgyalások vagy még el sem kezdődtek, újratervezést javasol a szakszervezet. A kormány évközi nyugdíjemelésének mértéke kiinduló pont lehet a jövedelmek további növekedéséhez. Azt sem lehet szó nélkül hagyni, hogy tavaly ilyenkor 283 Ft volt egy dollár, ami ma 370 felett jár, míg az euró 345 Forint helyett 400 körüli.

Megoldás kell, és partner a tárgyalóasztaloknál, mert a helyzet ezt kívánja. Az általunk képviselt ágazatok között nagy a különbség, de ezt a gazdasági kérdést a munkavállalók érdekében nem lehet a szőnyeg alá söpörni – hangsúlyozta Székely Tamás a VDSZ szakszervezet elnöke.