Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta: örül, hogy miután a szakszervezetek a baloldal mellett vettek részt a választási kampányban, most a választás eredményével megbarátkozva tárgyalni tudnak a kabinettel. Megfogalmazta ugyanakkor azt is, hogy a tanárok jogos igényt vetettek fel a béremelésről. Ezt arra az újságírói felvetésre válaszolta, hogy a pedagógus szakszervezetek folytatnák a kormánnyal a tárgyalásokat.

A PSZ emlékeztetni kívánja a minisztert a következő tényekre:

  1. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) alkotta sztrájkbizottság tavasszal egyértelművé tette: éppen a parlamenti választások miatt függesztette fel a határozatlan idejű sztrájkot április elsejétől. A választási kampányban a PSZ nem vett részt.
  2. A sztrájkbizottság azt is egyértelművé tette: azért is függesztette fel a sztrájkot, mert ügyvezető kormánnyal nem volt lehetőség a tárgyalások folytatására. Kijelentette: a sztrájkbizottsági tárgyalásokat a választás után megalakuló új kormánnyal folytatja, legyen az politikailag bármilyen összetételű. Miután megalakult az ötödik Orbán-kormány, 2022. május 24-én a sztrájkbizottság elküldte a tárgyalások folytatását kezdeményező levelet a miniszterelnöknek. Válasz még nem érkezett.
  3. A rendszerváltozás óta példátlan méretű és időtartamú sztrájkot a 2010 óta hatalmon lévő Orbán-kormány idézte elő: nem volt hajlandó tudomásul venni, hogy uniós szinten a magyar pedagógusok fizetése a legalacsonyabb, alig több mint fele a hazai bruttó diplomás átlagbérnek (csupán bruttó 400 ezer forint), aminek következménye a pályaelhagyás, továbbá, hogy a fiataloknak nem vonzó a pálya. Mára több tízezer (nem vicc!) pedagógus hiányzik az oktatásból. A sztrájkbizottsági tárgyalások tavaly ősz óta folytak eredménytelenül, mert a kormányban nem volt meg a szándék az oktatásban dolgozók problémáinak megoldására. 2022 tavaszára nem maradt a dolgozók kezében más eszköz, mint a sztrájk.
  4. A Pedagógusok Szakszervezete felszólítja a kormányt, hogy az oktatásban dolgozók béremelésére még a parlamenti választás előtt tett ígéretét mielőbb tartsa be!
  5. A Pedagógusok Szakszervezete elvárja Gulyás Gergely minisztertől, hogy kérjen bocsánatot azoktól az oktatásban dolgozóktól, akik éppen a jobboldalra szavaztak. Minden bizonnyal voltak ilyenek.

 

Budapest, 2022. május 27.