A magyar gazdaságban az árnyomás - a nemzetközi tényezők hatására is - ez évben kritikus méretű inflációt okozott. A fogyasztói árak elszabadultak, hónapról hónapra rekordot döntenek; a márciusi árak 8,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. Az infláció mértéke mellett, annak szerkezete is aggasztó: az élelmiszerek ára 13%-kal nőtt. Még ennél is súlyosabb probléma, hogy ezen belül az alapvető élelmiszerek ára drasztikusan emelkedik: például a margariné 33,6%-kal, a burgonyáé 28,3%-kal, a kenyéré 27,9%-kal, a száraztésztáé 23,6%-kal, a száraz hüvelyeseké 23,3%-kal, a sajté 21,8%-kal, a baromfihúsé 21,4%-kal, a friss zöldségé 19,6%-kal, a péksüteményeké 18,7%-kal, a zsiradékoké 18,4%-kal, a liszté 18%-kal, a marhahúsé 17,6%-kal.

A jelenlegi súlyos helyzet a mértékadó prognózisok szerint egész évben fennmarad. Az MNB szerint az éves infláció alulról, a Nemzetközi Valutaalap szakértői szerint felülről súrolja a 10%-ot. A romló helyzetet talán az mutatja a legjobban, hogy az inflációs prognózis nem azon múlik, hogy melyik elemző intézet készítette a számítást, hanem azon, hogy mikor. Az IMF 10,3%-os becslése azért haladja meg az MNB prognózisát, mert egy hónappal később, április első felében készült.

A rohamosan gyorsuló infláció egyre súlyosabb helyzetet idéz elő a nyugdíjasok megélhetésében. A kétszámjegyű infláció által előidézett nehézségeket súlyosbítja, hogy arra kell számítani: az élelmiszerárak az idén 15%-kal emelkednek. Ilyen magas élelmiszerár-emelkedés legutóbb negyedszázaddal ezelőtt, 1997-ben fordult elő. A gyorsuló élelmiszerár-emelkedés következtében a nyugdíjas fogyasztói kosárral számolt infláció az év hátralévő időszakában gyorsabban nő az általános inflációnál. Ezért elengedhetetlen, hogy a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások júliusban 5%-kal emelkedjenek.

Az infláció szerkezete, az alapvető élelmiszerek árának 20%-ot meghaladó emelkedése elviselhetetlen terheket jelent az átlagot el nem érő nyugdíjjal rendelkezők számára. Ennek enyhítésére a 160 ezer forintot meg nem haladó ellátásokat júniusban a fenti 5%-on felül 3%-os kiegészítő emelésben kell részesíteni. Ellenkező esetben idős emberek tömege kerül súlyos megélhetési válságba.

Budapest, 2022. április 29.

 

                                                           Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa

                                                                               (NYUSZET)