A kormánytól kér támogatást a vasúti árufuvarozásban dolgozók foglalkoztatásához a Vasutasok Szakszervezete. A Varga Mihály pénzügyminiszternek és Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek írt levelében a VSZ jelezte: mivel a szektorban a tervekkel ellentétben nem indult meg a fejlődés, az ágazatot a teljes összeomlás fenyegeti.  

Veszélybe kerülhet, akár össze is omolhat a teljes hazai vasúti árufuvarozás, ugyanis nem váltak be az Európai Zöld Megállapodás célkitűzései és a Vasút Európai Éve kampányhoz fűzött remények sem, így a szektorban, egyebek között a Rail Cargo Hungariánál sem indult meg a tervezett felvirágzás – érvel a kormány illetékeseinek írt segítségkérő levelében a Vasutasok Szakszervezete. A VSZ kiemelte, a vontatási energia árának minden elképzelést túlszárnyaló, a tavalyihoz képest ötszörös drágulása 2022-ben különösen nagy, akár teljesíthetetlen kihívás elé állítja a vasútvállalatokat. A hazai szektor versenyképességét drámaian gyengíti a környező országokban tapasztalt lényegesen kedvezőbb energiaár-helyzet is – olvasható a minisztereknek küldött levélben. 

A szakszervezet leszögezi: kormányzati segítség nélkül munkavállalók ezreinek a munkahelye és a megélhetése kerülhet veszélybe, s ez a helyzet magával sodorhatja a teljes hazai vasúti áruszállítást. Amennyiben ez bekövetkezik, feleslegessé válik számos, már korábban elvégzett és a jövőben tervezett beruházás is - érvel a szakszervezet.

Ezt a katasztrofális állapotot csak kormányzati segítséggel tudja elkerülni az ágazat – zárta segítségkérő levelét a VSZ.