Tízpontos követeléscsomaggal várja az új kormányt a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ nemcsak a hosszú évek alatt felgyűlt problémák megoldására, hanem az elmúlt 12 évben a munkavállalók ellen elkövetett, zömében szándékos vétségek haladéktalan jóvátételére is felszólítja a Fidesz-kormányt. A szövetség egyebek között érdemi párbeszédet sürget, s ennek stabilitásához alkotmányos garanciákat kér.

Új köntösbe öltöztette, sorba rendezte a régóta visszatérő és az elmúlt 12 év alatt felhalmozódott követeléseit a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ a tízpontos csomagot a kormány megalakulását követően a lehető legrövidebb időn belül eljuttatja Orbán Viktor miniszterelnök mellett minden döntéshozóhoz, valamint a parlamenti pártok vezetőihez – mondta Zlati Róbert elnök. Összeállításában a Magyar Szakszervezeti Szövetség a hosszú évek óta hiányolt szociális párbeszédet olyan új kezdetként említi, amelyben különösen nagy hangsúlyt kap egyebek mellett a munkahelyi, ágazati szinten megerősített kollektív-szerződési rendszer és az elmúlt évek alatt szándékosan elsorvasztott szakszervezeti jogok visszaállítása. 

A bérrendezés, bérfelzárkóztatás, mint jó ideje rendszeresen, ezúttal is fontos eleme a szakszervezeti követeléscsomagnak.  A munka világát és közvetlenül a munkavállalókat is hátrányosan érintő törvényi változtatások is végtelenül aggasztóak, ezek korrekciója sem tűr halasztást – szögezi le az elnök. Zlati Róbert emlékeztet: elsőként a sztrájkhoz fűződő jogokat csorbította a kormány, főként a köz- és közszolgáltató szférában. Ezt követte a Munka törvénykönyvének újrafogalmazása, majd a „rabszolgatörvényként” elhíresült újabb felháborító korrekció. Az elnök szerint az elhibázott szabályozásokat az első intézkedések között kell visszavonni, mint ahogy az Mt.-t is muszáj új alapokra helyezni. Zlati Róbert a több alponttal bővített tízpontos csomag egyik fontos elemének tartja az álláskeresési támogatási idő meghosszabbítását is.

A MASZSZ szerint a társadalombiztosítási alapok feletti kontroll megteremtése is régi, ám annál fontosabb követelés, akárcsak a munka és a szabadidő összehangolása. A szakszervezetek az új kormánytól is elvárják egyebek között a munkahelyi diszkrimináció és zaklatás megszüntetésére alkalmas rendszer kidolgozását éppúgy, mint a nők esélyegyenlőségének megteremtéséhez szükséges szabályozást. Természetesen a jelenleg elhibázott, igazságtalan nyugdíjrendszer átalakítása sem maradhat ki a csomagból, de legalább ennyire fontosnak tartja a szövetség az oktatás, a szakképzés megújítását - részletezi az elnök.

Az összeállítás egyik kevésbé ismert, ám a legszegényebbek – 1,5 – 2 millió ember – számára fontos kezdeményezése a szociális üdültetés – mondta a szövetség elnöke.

Zlati Róbert megerősítette: a szövetség érdemi párbeszédet sürget a kormánnyal, s ennek stabilitásához alkotmányos garanciákat kér.