Április 28 a munkabalesetekben elhunytak emléknapja. Évek óta kizárólag a szakszervezeteknek fontos ezen a napon is felhívni a figyelmet arra, hogy a munkahelyek biztonsága legalább olyan fontos, mint a havi bér.

A világ más országaiban ilyenkor a szakszervezetek mellett a kormányok és a munkáltatókat tömörítő szervezetek közösen állnak ki a biztonságos munkahelyekért.

Magyarországon elzarándokolnak a szakszervezetek április 28-án Csepelre, ahol az ott felállított emlékműnél leróják kegyeletüket a munkahelyi balesetek áldozatainak emlékműve előtt. Noha a kormány már hat évvel ezelőtt megalkotta a „Munkavédelem Nemzeti Politikáját”, a munkabalesetek száma – ideértve a halálos kimenetelűeket is - folyamatosan csak nő.

Nem elfogadható az a kormányzati érvelés, hogy az emelkedő baleseti számok mögött csak a foglalkoztatottság növekedése és a feldolgozóipar bővülése áll. Ez a sommás megállapítás elfedi a sok összetevős, és mélyebb vizsgálatot igénylő problémakört.

Elfedi, hogy az elmúlt években az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyeletből ma már „csak” egy főosztálynyi íróasztal őrködik mintegy négymillió dolgozó biztonságáért.

Elfedi, hogy a munkáltatók egy jelentős része semmibe veszi azokat a törvényes szabályokat, amelyekkel a dolgozók biztonsága és egészségvédelmi garantálható. Ezzel is versenyelőnyt szerezve a felelős gondolkodású cégekkel szemben, ahol a munkavédelmi eszközök, az oktatás és az egészségvédelem elsődleges.

Elfedi, hogy a statisztikai adatok hamisak, mert az esetek többségében baleset esetén nem születik jegyzőkönyv, nem is történik semmi. Ha esetleg látványos a sérülés, akkor a munkáltató gyorsan szabadságra küldi a károsultat, hogy még a táppénzt se kelljen kifizetnie.

Elfedi, hogy ma a vállalkozások többsége nyugodt lehet abban, hogy a szabálysértések nem derülnek ki, mert 30-40 évet kell várni egy ellenőrzésre, olyan kevés a munkavédelmi ellenőr Magyarországon.

Ezúton is tiltakozunk az ellenőrzési funkció bármilyen gyengítése ellen!

A munkavédelmi helyzet javítását célzó VDSZ javallataink:

  1. Szükség van a munkavédelmi ismeretek beépítésére az alaptantervekbe, szakképzésekbe, az általános iskoláktól az egyetemekig.
  2. A munkavédelmi szakemberek tudásának, ismereteinek magas szinten tartása is hozzájárulhat a munkavédelmi kultúra, és színvonal emelkedéséhez. Be kell indítani a szakemberek továbbképzését!
  3. A foglalkozási megbetegedések tekintetében javítani kell a bejelentési kötelezettség teljesítésén. Bejelentés nélkül a foglalkozási megbetegedéseket nem lehet azonosítani, felderíteni, és ezek hiányában megelőzni sem.
  4. Megfontolásra javasoljuk az önálló munkahelyi balesetbiztosítási ágazat koncepciójának minél korábbi bevezetését!
  5. Fontosnak tartjuk a munkavédelmi képviselő jogosultságainak további bővítését, kiszélesítését.
  6. Ismételten biztosítani kell a szakszervezetek munkavédelmi ellenőrzési jogát. Meggyőződésünk, hogy a munkabalesetek megelőzésének leghatékonyabb módja a szoros együttműködés az állam, a munkáltatók és munkavállalók, valamint a társadalmi szervezetek valamennyi szereplője között.

 

VDSZ