A Magyar Szakszervezeti Szövetség támogatását élvező, a légiirányításban dolgozók érdekképviselete szúrta ki, hogy a kormány éjszakai törvényjavaslat benyújtó gépezete egy rejtett rendelkezés alapján tovább szigorítaná a légiforgalmat irányító dolgozók szervezkedési és érdekérvényesítő lehetőségeit. Ezzel a salátatörvénybe bújtatott intézkedéssel újabb jogsértést követne el a jogalkotó, amely egyúttal szembe menne minden nemzetközi szabályozással!

 A tervezet ugyanis teljesen ellehetetleníti a légiirányításban dolgozók jogát a sztrájkhoz! Olyan feltételeket ír elő, amelyeket nem lehet teljesíteni a teljes szolgáltatási kötelezettség ellátása nélkül. Hiába akarnak ugyanis sztrájkolni a dolgozók a légiirányító-„üzemnek” szinte 100%-ben működnie kell, így az elégséges szolgáltatás tulajdonképpen megfelelne a teljes szolgáltatásnak!

Különösen érdekes az előterjesztés időpontja, hiszen a szakszervezet bírósághoz és az Alkotmánybírósághoz is fordult már korábban a sztrájk ellehetetlenítésével kapcsolatban, de még nem született döntés. Ha ez a módosítás - amely egyeztetés nélkül került a Parlament elé – megszületik, a beadott eljárásokat elutasíthatják, és akkor a tervezetre hivatkozva már egyértelműen a dolgozók ellen dönthetnek majd a bíróságok.