Már megint elvesznek a nyugdíjasoktól – állítja a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET).

 Magyarországon ma szinte mindenki tudja, hogy 2022-ben az infláció mértéke legalább másfélszerese lesz a költségvetési törvényben elfogadott 3%-nak.

Tudta már az MNB is, amely a szeptemberi előrejelzésében 3,6-3,8%-ot becsült a 2022. évi infláció mértékeként, ami – biztosra vehetjük –, decemberben tovább fog emelkedni.

Úgy látszik már csak a kormány és a parlamenti kormánypárti többség nem tudja mindezt, mivel még nem kezdeményezték a 2022-es nyugdíjemelések mértékének további növelését. 

  • Évek óta alultervezték a következő évi nyugdíjemelések mértékét.
  • Év közben a nyugdíjasok hiteleztek az államnak.
  • Az év közbeni korrekciókból fakadó emeléseket így a menteközben elhunytaknak már nem kellett megfizetni, mivel erre vonatkozó kérvényekkel minden bizonnyal nem sokkal találkoztak.

Mindaz, amit tesznek, hogy tudatosan elvesznek a nyugdíjasoktól, alapjaiban elfogadhatatlan és morálisan is elitélendő!

Felhívjuk a kormány és a parlament figyelmét, hogy a reálisan várható éves inflációnak megfelelően állapítsa meg a nyugdíjemelések 2022. évi mértékét, és ehhez illesztetten módosítsák a költségvetési törvényt!

A 2022. évi 3%-os mértékű nyugdíjemelés helyett legalább 4%-os emelési mértéket fogadjanak el a törvény módosításával, mivel ez a nyugdíjasoknak jár és nem utólag csepegtetve, hanem az év elején odaadva.

Akkor amikor az inflációhoz igazítva az e-matricák árait 4,9%-kal emelik, nyugodt lelkiismerettel a nyugdíjíak emelésének mértékét is módosíthatják a költségvetési törvényben már elfogadott 3%-ról legalább 4%-ra!

A NYUSZET elvárja a kormánytól, hogy harmadik választási ciklusának utolsó évében a várható valósághoz igazítsa a nyugdíjak emelésének mértékét!

2021.11.27.

 

 

Juhász László                                                                     Gúr Nándor

Alapító elnök                                                                     Elnök