Már 2021 januárjában felborították a „gránitszilárdságú” oltási rendet és a 60 év felettieket előzték a rendvédelmisek, majd részben a sportolók is. Rengeteg idős, a megtévesztő és nem egyértelmű kormányzati kommunikáció alapján, attól való félelmében, hogy amennyiben egy adott vakcinát visszautasít, másikat csak jóval később választhat majd, végül elfogadta azt a kínai vakcinát, amit az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem vizsgálhatott, és amelyet a 60 év feletti korosztályban nem is teszteltek megfelelően. Végül több, mint félmillió idős embert oltottak be Sinopharmmal, azzal a vakcinával, amelyről aztán ki is derült, hogy a kormány magasan túlárazottan, az összes nálunk használt vakcina közül a legmagasabb áron szerezte be és amely mindemellett a legkevésbé volt hatékony a 60 év felettiek korcsoportjában.

 A Kormány a napokban és az iskolakezdést megelőzően sem tette meg a szükséges lépéseket. Későn indított oltási kampány keretében kapnak most első oltásokat a gyerekek, az iskolákban pedig nincs megfelelő járványügyi védekezés, mivel a miniszter ezt sem tartja szükségesnek. A szakértők ajánlásai ellenére a jelenlegi járványügyi enyhitő intézkedéseknek, melyek a tanárokat és a tanulókat érintik, igencsak negatív hatásai lehetnek a későbbiekben a szülőkre és a nagyszülőkre nézve is. Ez különösen veszélyes a még be nem oltott és így védettséggel nem rendelkező idősekre.

 Volt pénz ötmillió Sinopharm vakcinára, miközben mindenki tudta, hogy a magyar emberek messze döntő többsége az EMA által engedélyezett vakcinákat szeretné felvenni. Most a Kormány kínjában elajándékozgatja a magyar emberek drága pénzén vásárolt vakcinákat.

 Jelenleg sem biztosítanak forrásokat a tesztelésre és a megfelelő kontaktkutatásra a delta variáns megfékezése érdekében, így a diákok és a tanárok akár több napon keresztül is fertőzötten járhatnak az iskolába, ellentétbe más európai országokkal szemben. A miniszteri intézkedés értelmében már a maszk viselése sem fontos.

 Magyarországon több mint hat százalékkal kevesebben vették fel az első oltást, mint az EU-ban és az olló egyre csak nyílik. Tudomásul kell venni, hogy a megfelelő átoltottság eléréséig nem elégségesek a jelenlegi intézkedések, mert azok csak hamis biztonságérzetet adnak. A négynapos iskolai oltási kampány a létező problémát önmagában nem oldja meg, hiszen a 12 év alatti gyermekek oltására nem kerül(het) még sor, valamint a mintegy 400 ezer fős 12-16 év közötti korosztály mintegy 40%-a vette fel az első oltást! Sajnos továbbra is alacsony az oltottak és a regisztráltak együttes aránya, amely jelenleg is 65 % alatt van az említett korcsoportban.

Mindezen tények ismerete mellett lazított az iskolák járványügyi védelmén a kormány.

 Mi bizonyítja a kormány „impotenciáját”?

  • Hiányoznak a járvány elleni védekezés következetes lépései!
  • Sokszor csak propaganda-célú, de hatástalan intézkedéseket tesznek!
  • Az intézkedéseik jelentős része megkésett!
  • Lényegi és a járványügyi szakértők szerint szükséges korlátozások hiányában engedik megkezdeni a tanévet!

 Ha azt akarta volna a kormány, hogy problémamentes legyen az iskolakezdés, akkor a fiatalokat már a tanévzárást követően, 2-3 hónappal a mai napot megelőzően és minél nagyobb arányban elkezdte volna beoltani, hogy a tanév kezdésére már a második oltást is megkaphassák a gyorsan és a különböző variánsok révén sajnos egyre hatékonyabban fertőző Covid-19 vírus ellen.

 A kormánynak nem elég beszélnie, de az emberek hatékony védelméről is gondoskodnia kell a fiatalokat és az időseket érintően egyaránt!

 Budapest, 2021. 09. 03.

 

 

 

Juhász László                                                                              Gúr Nándor

NYUSZET alapító elnöke                                                           NYUSZET elnöke