Azonnali intézkedést, rendkívüli munkaügyi hatósági vizsgálat elrendelését várja a kormánytól a Magyar Szakszervezeti Szövetség a Continental makói gumigyárában újonnan bevezetett viselkedési utasítás ügyében.

A német tulajdonú Continental a kormány stratégiai partnere, ám ez sem adhat felhatalmazást a makói gyár vezetésének a munkavállalói jogok durva csorbítására, a dolgozók egymás közötti beszélgetéseinek cenzúrázására – írja közleményében a MASZSZ a napokban nyilvánosságra került megdöbbentő hír hallatán, miszerint a gumigyári dolgozóknak adott esetben engedélyt kell kérniük még az egymás közötti rövid beszélgetésre is, a téma pontos megjelölésével.

Tisztában vannak-e a kormány illetékesei azzal, hogy miféle gyalázatos előírással korlátozza a dolgozók szabadságát a munkáltató a Continental leányvállalatánál, a makói gumigyárban? – kérdezi felháborodva Kordás László. A MASZSZ elnöke leszögezi: egyetlen munkáltatónak sem adhat felhatalmazást a magyar alaptörvény és a jogszabályok egyike sem arra, hogy cenzúrázza vagy a éppen a témától függően akár kategorikusan megtiltsa a munkavállalók egymás közötti beszélgetését. Márpedig Makón, a gumigyárban éppen ez történik, hiszen most adták ki az erről szóló vérlázító viselkedési utasítást. Kordás László elnök szerint az abban szereplő korlátozásokkal a munkáltató durván csorbítja sőt, egyenesen sárba tiporja a munkavállalók jogait, s ezt a kormánynak kötelessége lenne megfelelő módon és eszközökkel azonnal megtiltani. Még akkor is, ha az égbekiáltó jogtalanság éppen az egyik stratégiai partnerénél zajlik. Kordás szerint a magyar törvényeket a külföldi munkáltatóknak is be kell tartaniuk, s ha mégsem teszik, akkor a kormánynak a munkavállalók érdekében azonnal közbe kell avatkoznia.

A MASZSZ felszólítja a kormányt, rendeljen el azonnali hatósági vizsgálatot a makói cégnél, s haladéktalanul vonassa vissza az enyhén szólva is aggályos viselkedési utasítást.