Hetekig tartó folyamatos internetes párbeszédet – konzultációt – kezdeményezett a munkavállalókkal a készülő új kollektív szerződés tartalmáról a Continental makói gumigyárában a Makói Gumiipari Szakszervezet. A KSZ tartalma különösen érzékeny téma a makói Continál, hiszen az emlékezetes februári sztrájkot éppen az akkori szerződés egyoldalú felrúgásával és azt követően számtalan visszaéléssel provokálta ki a munkáltató.

Szokatlan stratégiát választott a Makói Gumiipari Szakszervezet az új kollektív szerződés összeállításához: hetekig tartó sajátságos kérdőíves kampányban igyekszik megtudni a munkavállalóktól, hogy mit látnának szívesen egy kollektív szerződésben. A KSZ összeállításához a cég makói és váci telephelyén dolgozó minden munkavállaló beszállhat, nem feltétel a szakszervezeti tagság, anonimként lehet válaszolni a szakszervezet kérdéseire. A kollektív szerződés tartalmáról vélhetően hetekig egyeztetnek majd a szakszervezetek a munkáltatóval, s az MGSZ is a folyamatnak, valamint az éppen aktuális témának megfelelő ütemben kérdezi majd a gumigyári dolgozókat.

A kampány az MGSZ titkárának, Hajdú Rolandnak a videójával indul (https://youtu.be/7hoKpBsrH2oMakói Gumiipari Szakszervezet | Facebook)

A felvételen a titkár arra biztat minden gumigyári dolgozót Makón és a váci telephelyen is, hogy a kérdőívek kitöltésével mondja meg a szakszervezetnek, hogy a várhatóan éles vitában mit képviseljen a munkáltatóval szemben az új kollektív szerződés összeállításakor.

A kollektív szerződés tartalma különösen érzékeny téma a Continental makói gyárában, hiszen – mint ismert –, februárban az MGSZ egyebek között azért segítette a több napig tartó sztrájkban a munkavállalókat, mert a cégvezetés egyoldalúan felrúgta az akkor érvényes KSZ-t, s a hatalmával visszaélve hajszolta a munkavállalókat.

A szakszervezet úgy képes hitelesen harcolni a munkavállalók érdekeiért, ha pontosan tudja, mit várnak tőle azok, akiket képvisel – mondta Hajdú Roland. Az MGSZ-nél ezért úgy döntöttek, hogy nemcsak az általános elvárásokról kérdezik meg az embereket, hanem néhány konkrétumról is, egyebek között a cégnél az utóbbi időben feltűnően gyakori kirúgásokról és a szintén mostanra rendszeressé vált külföldi munkavállalók toborzásáról.

A kérdéseket első körben az MGSZ tagoknak küldi el messenger alkalmazáson keresztül Hajdú, s azt kéri, hogy juttassák azt el minél több munkatárshoz. A titkár elmondta, ez internetes módszer nem új a makói tagok számára, hiszen a Covid-járvány idején, a helyzethez alkalmazkodva sokszor az internet segítségével tartottak taggyűléseket, s mivel a módszer jól bevált, a szakszervezet előszeretettel használja ezt, különösen nyáron, amikor személyes jelenlétre szinte lehetetlen összehívni a tagságot.