Mintegy 60 fő részvételével figyelmeztető demonstrációt tartottak a német Ver.di. és az IG-BCE valamint a VDSZ szervezésében a müncheni HKW erőmű előtt.

A GE Fieldcore megbízást kapott a müncheni önkormányzat tulajdonában lévő HKW Süd erőmű karbantartására, erre a munkára magyarországi dolgozókat kért fel. A Fieldcore a világ egyik legnagyobb  erőműkarbantartó cége, amely kiváló magyar szakemberekkel rendelkezik.

Miközben ez a vállalat Amerikában magas fizetést biztosít a szakképzett technikusoknak, az alacsonyan képzett karbantartóknak is legalább 20 USD/óra munkabérük,  a glasgowi Fieldcore-nál pedig 20-22 dollár, eközben a magyar dolgozók Németországban 9,6 euroért dolgoznak óránként. Ennél az összegnél még az erőműben dolgozó takarítók is több pénzt kapnak.

A GE Fieldcore kihasználja a jogszabályokat, és a nyereség érdekében alacsony bérű dolgozókat alkalmaz. Ez a szociális dömping alapja.

Ez megengedhetetlen! 

Székely Tamás a VDSZ elnöke elmondta, nem ez az első eset, hogy magyar dolgozók látnak el fontos szakmai feladatokat, de országonként változóan használja ki a munkáltató a jelenlegi szabályozást. Ezzel a demonstrációval erre akarták felhívni a figyelmet – hangsúlyozta az elnök, aki hozzátette: amennyiben záros határidőn belül nem lesz érdemi megoldás, a magyar dolgozók érdekeinek védelméért folytatják az akciókat.