Vegyes indexálás helyett csak inflációkövetés, rokkantnyugdíjak, rugalmasság megszüntetése, nyugdíjjárulékplafon eltörlése – milliós nyugdíjak megjelenésének megteremtése, miközben a legkisebb nyugdíjak összege 28 500 forint, a bérek és a nyugdíjak közötti különbségek mértékadó növelése a nyugdíjak és a nyugdíjasok kárára. És ezt a sort hosszan lehetne még folytatni. Legalábbis a Nyugdíjas Szervezetek Együttműködési Tanácsa (Nyuszet) így látja a Fidesz kormányzásának elmúlt 12 évét.

 Elvárjuk, hogy 2022-től ismét a vegyes indexálás legyen a nyugdíjszámítás alapja. Követeljük, hogy még ezen a nyáron biztosítson a kormány – azonnali intézkedésként – az átlag alatti nyugdíjból élők számára egyszeri minimum 50 ezer forintos soron kívüli juttatást! A nyugdíjemeléseknél a valós és megalapozott prognózisok szerinti mértékeket kellő időben, azaz most, 2021 nyarán végezzék el annak érdekében, hogy ne a nyugdíjasok hitelezzék a költségvetést.

 A Fidesz a vegyes indexálásról az inflációkövető nyugdíjemelésre áttérve csak az utolsó 6 évet alapul véve többszáz milliárd forint forrást vett el a nyugdíjasoktól.

2016-ban a vegyes indexálás alapján 4,2%-os emeléssel szemben az infláció szerinti és az évközbeni emelés együttesen 1,6%, 2017-ben 7,5% helyett 2,4%, 2018-ban 7,1% helyett 3%, 2019-ben 7,4% helyett 3,4%! Még a Covíd-19 járvány időszakában is 2020-ban nettó fizetések 9,7%-kal emelkedtek 2019-hez képest, a nyugdíjak átlaga csak 4%-kal nőtt, miközben arra sem voltak képesek, hogy a legrászorultabb nyugdíjasoknak legalább egyszeri támogatást biztosítsanak.

 2021-ben 3%-os nyugdíjemelést állapított meg a kormány, ezt egészítette ki júniusban egy 0,6%-os emeléssel, tette ezt akkor mikor áprilisban és májusban 5,1%-os volt az infláció, de az előző 5 hónap átlagban is mintegy 3,9%-os, teszik ezt akkor amikor kiemelkedő mértékben drágulnak az alapvető élelmiszerek.

 Már 2020-ban is látható volt, hogy 2021-ben valószínűsíthetően 4% felett lesz az infláció, még az MNB is 3,6% jelzett ősszel, egyéb mértékadó becslések 4% feletti értékekről beszéltek, mégis csak 3%-os nyugdíjemeléssel kezdtük a 2021-et, akkor mikor példaként az autópályadíjak emelésének mértéke „érdekes módon” 3,9%-os lett januártól!

Szégyen, hogy úgymond a költségvetést hitelezik a nyugdíjasok, amit a kormány csinál az cinizmus és kicsinyesség, miközben becsapja az embereket.

Sokkal többet vesznek el, mint amit „nyalókaként” adnak. Csak a vegyes indexálás fenntartásával az éves átlagnyugdíj mintegy 360 ezer forint többletet hozna a nyugdíjasoknak most, ami az elmúlt 6 év vonatkozásában mintegy 1,5-2 millió forint veszteséget jelent.

A kisnyugdíjasok vannak a legrosszabb helyzetben, őket sújtja leginkább az elszabadult infláció. Ezért követeljük, hogy az átlag alatti nyugdíjban részesülők soron kívül - és minél előbb - kapjanak egy egyszeri minimum 50 ezer forintos "gyorssegélyt".

Követeljük, hogy a jövőben - az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben - a vegyes indexálás alapján történő számítás következtében a gazdaság eredményeiből is részesüljenek a nyugdíjasok úgy, hogy folyamatosan csökkenjen a nettófizetések és átlagnyugdíjak közötti különbség. Elvárjuk, hogy a nyugdíjemelések mértékét igazítsák a valósághoz és azt ne utólag szeletelve, hanem kellő időben és megfelelő mértékben finanszírozzák meg.

 

Juhász László, alapító elnök 

Gúr Nándor, elnök