Akár most el lehetne kezdeni a jövő évi minimálbér-emelési tárgyalásokat, az ehhez szükséges adatok ugyanis már rendelkezésre állnak – reagált a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a KSH-nak a bruttó átlagkeresetről szóló legújabb jelentésére. Kordás László szerint nincs idő évekig fontolgatni a 200 ezres minimálbér elérését.

A Magyar Szakszervezeti Szövetséget(MASZSZ) igazolja a KSH legfrissebb, a bruttó átlagkeresetről készült jelentése – közölte Kordás László elnök. A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint ugyanis áprilisban 440 ezer 600 forint volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 293 ezer forint, így mindkettő 10,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Vagyis - az elnök szerint -, amennyiben érvényes lenne már az EU minimálbér számítási módszertana – aminek az alapja az átlagbér 50, illetve a medián kereset 60 százaléka – akkor a magyar minimálbérnek már most el kellett volna érnie a minimum bruttó 220 ezret, a medián kereset 60 százalékával kalkulálva pedig a 200 ezret. A kormány azonban megelégedett az idei 3,6 százalékos emeléssel, amivel – emlékezetes – a MASZSZ nem értett egyet, s nem is írta alá, hiszen lényegesen jobb prognózist állított fel, így jelenleg a bruttó minimálbér összege 167 400 forint, a garantált bérminimum pedig 219 ezer, ami nettó 111 300, illetve 145 600 forint.  

A mostani  KSH-jelentés alapján az elnök megerősíti: nincs idő évekig fontolgatni, s hosszú távú célként kezelni a 200 ezres minimálbér elérését. Az elnök szerint, mivel már rendelkezésre állnak a számítások alapjául szolgáló adatok, akár már most el lehet kezdeni a 2022-es minimálbér tárgyalást, hogy a vállalkozásoknak legyen elég idejük felkészülni a várható emelésre.