Kellemes meglepetés érte május elsejére a szakszervezeteket és a munkavállalókat. Az Alkotmánybíróság (AB) ugyanis mostanra kimondta azt, amit az érdekvédők már a kezdetektől tudtak: jó néhány pontban alkotmányellenes az úgynevezett rabszolgatörvény. Ez azonban még csak egy igen fontos fél siker, a Magyar Szakszervezeti Szövetség ugyanebben az ügyben újabb AB-döntésre vár.

Az AB is túlzottnak és főleg alkotmányellenesnek minősítette a 2018-ban rabszolgatörvényként elhíresült munka törvénykönyve-módosítást, legalábbis annak néhány fontos pontját. A szakszervezetek elégedetten fogadták a hírt, mert azokat a tüntető tömegeket igazolja, amelyek akkor, 2018 telén vég nélkül skandálták tiltakozó szlogenjeiket – írja közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség. - Mi a kezdetektől tudtuk, hogy ez a munkavállalók számára végtelenül hátrányos törvény nem állhat ki egy valódi alkotmánybírósági vizsgálatot, ezért tiltakoztunk a bevezetés ellen akkoriban nagy erővel, tömegekkel – jelentette ki Kordás László. A MASZSZ elnöke a 2018-as eseményeket felidézve emlékeztet: a kormányt nem lehetett megállítani, minden áron kedvezni akart a tőkéseknek, s kedvezett is, mert a Fideszes kétharmad simán elfogadta a törvényt. Ezzel gyakorlatilag legalizálta a munkavállalók végtelen kihasználását, a bármikor elrendelhető túlmunkát úgy, hogy annak az ellenértékét akár csak 3 év elteltével lehessen elszámolni, kifizetni. Egyebek között ezeket a pontokat minősítette most alkotmányellenesnek az AB, a szakszervezetek legnagyobb megelégedésére – jegyezte meg Kordás. Kordás szerint szerint megérte összefogva küzdeni a törvénytelenség ellen még akkor is, ha erre a munkavállalók számára kedvező döntésre éveket kellett várni.

Tanulságos az egész történet, amiből azt mindenképpen érdemes leszűrni – s remélhetően sokan meg is teszik –, hogy összefogással még a Fidesz-kormány ellen is el lehet érni eredményt – összegezte az elnök, s hozzátette, reméli, hogy ez csak a kezdet, a jövőben még többen, még bátrabban vállalják majd a véleményüket, s összefogással küzdenek a törvénytelenség ellen.

A MASZSZ elnöke szerint ez az alkalmas pillanat arra is, hogy a szakszervezetek megköszönjék az akkor tüntetve tiltakozó civil embereknek, az alkotmánybírósági beadványt aláíró ellenzéki pártok politikusainak, a demonstrációk szervezőinek, s minden szervezetnek, amely jelenlétével vagy egyéb módon sikerre segítette a törvénytelenség elleni küzdelmet.

Ezzel a jelentős fél sikerrel azonban még nincs vége az ügynek, a rabszolgatörvény miatt van még más beadvány is az Alkotmánybíróságnál, s az elnök reméli, arról is hasonlóan kedvező döntés születik majd, s a pozitív változást a munkavállalók is rövidesen érezhetik.