Az EMMI az elmúlt időszakban több alkalommal is tévesen interpretálta a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) álláspontját, amelyet a tárgyalásokon képviselt. A PSZ nem üdvözölte az iskolák újranyitását, csak részsikernek tartotta. Az óvodákat és iskolákat mindaddig zárva kell tartani, amíg a járványügyi adatok nem mutatnak megfelelő szintet a nyitáshoz, vagyis az új fertőzöttek száma nem csökken napi 1400 fő alá.

A PSZ elvárja az oktatásirányítástól, hogy:

- A nyitásról szóló döntés után az osztálylétszámokat minimálisra csökkentsék!

- A szociális távolság betartását a tantermekben kötelezően írják elő!

- Az otthon maradó gyermekeket semmilyen hátrány és retorzió ne érje!

- A szülőknek, akik a járvány ideje alatt nem érzik biztonságban gyermekeiket, legyen joguk eldönteni, hogy 2021. május 10-éig beengedik-e őket az intézményekbe!

- Ott, ahol megoldható, az otthon maradó gyerekeket a DKT-n (Digitális Kollaborációs Tér) keresztül élőben kapcsolják be a tanítási órákba!

- Egy nap ne legyen párhuzamosan online és jelenléti oktatása egy pedagógusnak sem! Ezt a problémát az órák átcsoportosításával, ideiglenes órarenddel oldják meg!

- A pedagógusok esetleges túlmunkáját fizessék ki, amelyet a felügyelet biztosítása okoz majd!

- Az óvodákban kérjék a GYED-en, GYES-en lévő szülőket: lehetőleg tartsák otthon gyermeküket!

- A kötelező óvodáztatást függesszék fel! - Ha az időjárás engedi, a lehető legtöbb foglalkozást a szabadban tartsák!

- Az óvodák és iskolák számára plusz takarítószemélyzetet biztosítsanak a folyamatos fertőtlenítéshez!

A PSZ hangsúlyozta: ha egy gyermek is megbetegszik az újranyitást követően a jelenléti oktatás miatt, az nem a pedagógusok és az intézményvezetők felelőssége!

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elvárja az EMMI vezetőitől, hogy a tárgyalásokon elhangzott álláspontját pontosan idézze!

Budapest, 2021. április 19.

Pedagógusok Szakszervezete