300 ezer munkanélküli nevében elszámoltatná a kormányt a korábban beígért új munkahelyekről a Magyar Szakszervezeti Szövetség.  Az elszámoltatást a MASZSZ az Eurostat legfrissebb jelentése alapján különösen aktuálisnak tartja: az Európai Unióban csak 5 ország volt, ahol csökkent a foglalkoztatottak száma 2020 negyedik negyedévében. Magyarország ezek között van.

„A munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése áll a kormány válságkezelő programjának középpontjában." Ezt pontosan egy évvel ezelőtt – 2020 áprilisában – írta válaszlevelében Orbán Viktor miniszterelnök Luca Visentininek. Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkára ugyanis egy nyílt levélben aggodalmát fejezte ki azokkal az intézkedésekkel kapcsolatban, amelyekkel a magyar kormány enyhítené a koronavírus-járvány miatt várható gazdasági károkat. Válaszlevelében akkor a miniszterelnök megnyugtatta az összesen 60 millió tagot képviselő szervezet főtitkárát: "Biztosíthatom Önt, annyi munkahelyet fogunk létrehozni, amennyit a koronavírus elpusztít."

Hol vannak ezek az új munkahelyek? – kérdezi Kordás László. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke emlékeztet, mostanra több mint 300 ezerre nőtt a munkanélküliek száma: egy év alatt – 2020. január és 2021. januárja között – 54 ezerrel több állás nélkülit regisztráltak. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint havi alapon még nagyobb volt a növekedés: decemberről januárra 97 ezren váltak munkanélkülivé.  És ezek csak a hivatalos adatok, nincs benne a vendéglátásban és turizmusban dolgozó idénymunkások jelentős része, és a KATÁ-sok sem.

A járvány kezdete óta munkanélkülivé vált emberek nemhogy elhelyezkedni nem tudnak, de még az átmenetileg legalább némi bevételt jelentő álláskeresési rendszerből is kiesnek 3 hónap után, s ott maradnak egyetlen forint megélhetési forrás nélkül. A kormány az út szélén hagy mindenkit, aki számára nem fontos – szögezi le Kordás. Az elnök szerint ez a napokban egyértelműen kiderült, hiszen az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottságában ülő Fideszes képviselők – néhányan a „133 bátor ember" közül – nem engedték még a plenáris ülés elé sem kerülni az álláskeresési idő meghosszabbításának ügyét. Pedig ezek a regisztrált álláskeresők továbbra is tisztességes munkából akarnak megélni, de egyelőre nem tudnak, mert nincsenek munkahelyek.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség több mint 300 ezer ember nevében elvárja: a kormány tételesen mutassa be, mennyi megfelelő színvonalú megélhetést biztosító munkahelyet teremtett a járvány kezdete óta munkanélküli vált emberek számára .