Felháborította a szakszervezeteket, hogy még csak tárgyalni sem hajlandó a kormány 3 hónapos álláskeresési idő meghosszabbításáról. Az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottságának ülésén ugyanis a fideszes többség leszavazta a százezreket érintő témát, így a járvány alatt munkanélkülivé vált emberek helyzete szóba sem kerülhet a plenáris ülésen. Ez a hatalom nemcsak segíteni nem hajlandó a szerencsétlen családokon, de szembesülni sem akar a súlyos problémájukkal – írja közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

Ismét kiderült: a magát szociálisan legérzékenyebbnek valló Fidesz kormány hallani sem akar a munkanélküliekről, ezért egyebek között arról sem, hogy a százezrek megélhetését legalább átmenetileg segítő 3 hónapra szóló álláskeresési támogatási időt meghosszabbítsa – írta közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség miután kiderült, az Országgyűlés vállalkozási bizottsága nem engedte felvenni a témát a plenáris ülésre szánt ügyek közé. Vagyis, a munkanélküliek drámai helyzete el sem hangozhat az ülésteremben - véli Kordás László, a MASZSZ elnöke.  

A Magyarországon hosszú évek óta változatlan 3 hónap a legrövidebb álláskeresési idő az Eu-s országok között, de a Fidesz kormányt ez nem zavarja. Mint ahogy az sem, hogy a járvány megjelenése óta családok ezrei vesztették el a biztos megélhetési forrásukat vagyis, a szülők fizetését, mert megszűnt valamelyikük – vagy mindkettőjük – munkahelye – hívja fel a figyelmet Kordás. Az elnök szerint a döntéshozók egyszerűen átnéznek ezeken az embereken csak azért, hogy ne kelljen szembesülni a járványkezelésnek a munkavállalókat érintő rettenetes kudarcával. Ebben pedig a miniszterelnök, Orbán Viktor élen jár, hiszen minden munkanélküliről azt gondolja, hogy ingyenélő, ügyeskedő léhűtő, aki nem munkából, hanem segélyből akar megélni. Pedig sokan azok közül, akik 3 hónap után kiesnek az álláskeresési támogatási rendszerből évtizedekig keményen dolgoztak és a járvány miatt vesztették el a megélhetésüket. A kormány tagjai a homokba dugják a fejüket, mintha munkanélküliek nem léteznének - főleg nem a hatalom hibájából -, s nem tudnák, hogy a gazdaság újraindításához munkavállalók kellenek, akiknek viszont ezt a nehéz időszakot túl kell élniük ahhoz, hogy ne süllyedjenek bele a nyomorba, s ha alkalom lesz rá, újra tudjanak dolgozni.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elvárja, hogy a kormány végre vegye észre: a járvány kezdete óta családok ezrei maradtak bevétel nélkül, s legalább az álláskeresési idő meghosszabbításával segítse őket addig, amíg újraindul a gazdaság, s ismét lesznek munkahelyek. Kordás László megjegyzi: a vállalkozási bizottság fideszes tagjai pedig jobb, ha magukba szállnak, s megpróbálják elrendezni a lelkiismeretükkel – ha lehet egyáltalán – azt, ahogyan ismét elbántak a legelesettebb emberekkel, családokkal.