Mindössze 850 adag koronavírus elleni vakcinát szánt a kormány a csaknem 36 ezer vasutas dolgozó soron kívüli beoltására – tudta meg a Vasutasok Szakszervezete. A VSZ-t végtelenül felháborítja az eljárás. A szakszervezet elvárja, hogy minden regisztrált vasutast oltsanak be, első körben azt a több ezer dolgozót, aki részt vesz a vasúti forgalom fenntartásában, illetve azokat, akik a munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek az utasokkal, s nagyobb létszámban egymással is. A megbetegedett vasutasok száma meredeken emelkedik, a VSZ 1800 Covid fertőzöttről tud.

A Vasutasok Szakszervezetét megdöbbentette, mennyire kevés oltóanyagot szán a kormány a vasutasok fertőzés elleni védelmére.  Ki fogja eldönteni, hogy a 850 adag védőoltást ki kapja meg a mintegy 36 ezer vasutas közül? Kinek a lelkén szárad majd, ha továbbra is meredeken emelkedik a Covid fertőzöttek száma, de ezúttal azokból kerülnek majd ki a betegek, akiknek nem jut védőoltás – háborog Meleg János. A Vasutasok Szakszervezetének elnöke végtelenül méltatlannak tartja az eljárást és felelőtlenül kevésnek azt az oltóanyag mennyiséget, amit a vasúti ágazat teljes létszámára szánt a kormány, miközben azt hirdeti, hogy „beoltjuk a vasutasokat". Összesen 850 vakcinával a mintegy 36 ezer embert.  Ez szánalmas – jegyzi meg keserűen az elnök.

Meleg János elmondta, egyre több a vírus által megfertőzött vasutas, az elmúlt napokban is százával dőltek ki a munkából, így jelenleg 1800-an „covidosok". A Vasutasok Szakszervezete elvárja: biztosítson a kormány megfelelő mennyiségű vakcinát az ágazatban dolgozók számára, hogy minden regisztrált vasutas időben megkaphassa a védelmet.

Az elnököt felháborítja az is, hogy még erről a 850 vakcináról sem tudni, ki, mikor, hol fogja beadni a szerencsés kiválasztottaknak. A VSZ gyors és pontos információt, de mindenekelőtt kellő mennyiségű oltóanyagot követel az ágazatban dolgozók számára. Az elnök megjegyzi: ha a fertőzés az elmúlt hetekben tapasztalt ütemben terjed – egyik napról a másikra százak esnek ki a szolgálatból –, gondok lehetnek a szolgáltatás biztosításával is.