Székely Tamás a VDSZ elnöke a levélben hangsúlyozza, hogy a VDSZ elkötelezett oltáspárti, és támogatja a lakosság mihamarabbi  kellő védettségének elérését.

Felhívja viszont Orbán Viktor figyelmét arra, hogy a szakszervezet működési területén dolgozók a VDSZ-hez fordultak amiatt, hogy számos munkahelyen - a munkáltató rendelkezése értelmében - szabadságot kell kivenniük azoknak, akiket munkanapokon hívnak be oltásra. Ez jelentős hátrányt okoz az oltásban érintett személyeknek.

Ezért a VDSZ azt javasolja, hogy az önkéntes véradáshoz hasonlóan a Kormány a Munka törvénykönyve 55.§ (1) bekezdés, d. pontja alapján – a rendkívüli jogrend adta lehetőségén keresztül – rendelje el az oltásra behívott munkavállalók fizetett, igazolt távollétet biztosító munkáltatói kötelezettségét.

Ezzel a megoldással ösztönözni lehetne, hogy a dolgozók mind nagyobb számban vegyenek részt az oltásban, nem okozna számukra jövedelem kiesést az oltási időszakra, és a családok szabadságra kiadott napjainak a száma sem csökkenne.