Magyarországon a munkaerő-közvetítők közül a Trenkwalder csatlakozott elsőként partnerként a Microsoft digitális képzési programjához, amelynek során díjmentesen érhető el tíz leginkább keresett digitális munkakör online képzése és kedvezményes áron szerezhetőek Microsoft tanusítványok.

 A koronavírus-járvány hatására állásukat vesztett szellemi munkavállalók újbóli elhelyezkedését hatékonyan segítik azok az átképzések, amelyek piacképes és magas értékkel bíró végzettséget kínálnak az álláskeresőknek. A Microsoft globálisan 25 millió álláskereső átképzését segíti ingyenesen olyan digitális munkakörökben, amelyek jelenleg a legkeresettebbnek számítanak. A tíz munkakör a következő: szoftverfejlesztő, kereskedelmi képviselő, projekt menedzser, IT adminisztrátor, ügyfélszolgálati specialista, digitális marketing szakértő, IT helpdesk szakértő, adatelemző, pénzügyi elemző, grafikai tervező. Azok, akik az ingyenes képzés elvégzésén túl tanúsítvány megszerzésével is szeretnék validálni ismereteiket, most jelentős kedvezménnyel szerezhetnek Microsoft által kibocsátott tanúsítványokat.

 Az együttműködés keretében a Trenkwalder nem csupán az adatbázisában szereplő jelölteket tájékoztatja (a társaság adatbázisában több mint százezer szellemi jelölt található, több mint harmaduk rendelkezik valamilyen szintű angolnyelv-tudással), hanem 300-400 partnervállalata felé is biztosítja a lehetőség promócióját. A programban történő részvétel része a Trenkwalder közösségi felajánlási programjának.

„Az angol nyelven elérhető képzések elsődleges célcsoportját Magyarországon a koronavírus-járvány által legsúlyosabban érintett szektorból, a vendéglátóiparból: az újból lezárt hotelekből, éttermekből és kávézókból elbocsátott szellemi alkalmazottak jelentik. Bekapcsolódásukat jelentősen könnyíti, hogy körükben kiemelkedően magas a képzéshez szükséges nyelvtudás aránya - mondta Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója. – Azonban olyan szellemi alkalmazottak jelentkezésére is számítunk, akik bár jelenleg rendelkeznek állással, keresik a magasabb szintű pozíció elérésének lehetőségeit.”

„Az embereknek egyre nagyobb szükségük van arra, hogy új készségeket sajátítsanak el. A magyar gazdaság általános helyreállítását többek között azzal támogatjuk, hogy segítünk az embereknek új tudás megszerzésében és az elhelyezkedésben. A Trenkwalderrel való együttműködéssel olyan új készségek elsajátítását tesszük lehetővé az álláskeresők, a diákok és a munkavállalók számára, amelyek iránt nagy a kereslet a digitális „hibrid gazdaságban” – tette hozzá Christopher Mattheisen, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója.

A COVID-járvány következtében kialakult gazdasági válság és munkanélküliség enyhítésére a Microsoft 2020 júniusában indította el nagyszabású programját, amely világszerte 25 millió ember átképzését tűzte ki célul. A Microsoft, a LinkedIn és a GitHub együtt biztosítanak ingyenes tananyagot, segítik az álláskeresőket a képesítések megszerzésében és az elhelyezkedésben. A járvány alatt felgyorsult digitális átalakulás miatt jelentősen megnőtt az igény a munkaerőpiacon az informatikai tudással rendelkező szakemberekre – a képzések ennek a tudásnak a megszerzésében segítik a munkakeresőket.

Az eddig elért eredmények visszaigazolják a kezdeményezés időszerűségét, hiszen az elmúlt hónapokban 231 országban és térségben több mint 27 millió tanulni vágyó embert vontak be az oktatási programba az opportunity.linkedin.com oldalon keresztül.  Magyarországon eddig 33.000 ember csatlakozott a kezdeményezéshez.