Március 8-óta az általános iskolákban és az óvodákban nincs oktatás és pedagógiai munka, miközben több 10 ezer gyermekre felügyelni kell otthon.

A VDSZ-hez beérkező jelzések alapján egyre feszültebbek a dolgozók azokon a munkahelyeken, ahol a termelés és a munka nem teszi lehetővé az otthoni munkavégzést, így a gyerekek felügyeletét ismét szabadsággal lehet csak megoldani. Amennyiben ez így marad, akkor egy fiatal családanya, vagy apa az egész évi szabadságából 18 napot otthon kell maradjon, ha a tervezett április 7-i kezdéssel számolunk.

Tarthatatlan, hogy a kormányzat a családokról papol, miközben arra nem képes, hogy jogi lehetőségeinél fogva azonnali intézkedésként rendelkezne az otthonmaradt dolgozók gyermekápolási ellátásáról a veszélyhelyzet idejére – hangsúlyozza Székely Tamás a VDSZ elnöke, a MASZSZ alelnöke.

A témában a szakszervezet álláspontját és javaslatát már 2020 tavaszán eljuttatták Orbán Viktornak és az Operatív Törzsnek, de az illetékesek fittyet hánytak a családok tízezreinek problémájára.

Érthetetlen, hogy miközben százmilliárdokat „éget el” a kormány vírusvédekezés címén, semmi hajlandóságot nem mutat a gyermeket féltő családok biztonságáért, helyzetük javításáért. Ezért a VDSZ ismét követeli a gyors intézkedést, hogy a gyermekfelügyeletet biztonságosan meg lehessen oldani.

Ha már családbarát kormánynak mondja magát az ország jelenlegi vezetése!