Vészhelyzet a BKV-nál: sorra dőlnek ki a járművezetők. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet minden eddiginél határozottabban követeli a cég vezérigazgatójától: a dolgozók védelme érdekében intézkedjen, zárassa le a járművek első ajtaját. Amennyiben ez nem történik meg néhány napon belül, a sofőrök maguk veszik kezükbe a biztonságukat: engedetlenségi akcióként nem fogják kinyit az utasok előtt az első ajtót. Az EKSZ figyelmeztet: a BKV törvénysértő módon nem biztosítja a munkavállalók számára a foglalkoztatáshoz szükséges egészséges munkakörülményeket.

Nem lehet tovább halogatni a közösségi közlekedési járműveken az első ajtós fel- és leszállás lezárását, mert annyi a beteg járművezető, hogy hamarosan nem lesz, aki a kiesettek helyére lépjen. Akkor viszont előbb, utóbb megbénul a fővárosban a közösségi közlekedés. Ennél azonban jóval tragikusabb az, hogy mindezt meg lehetett volna előzni – de legalábbis csökkenteni a kockázatot – azzal, ha időben elkülönítették volna a járművezetőket azzal, ha úgy, mint az első hullámban, megszüntették volna a fel- és leszállást elől, közvetlenül a sofőr fülke mellett – magyarázza Naszályi Gábor. Az Egységes közlekedési Szakszervezet elnöke hangsúlyozza: az, ami most történik a járművezetőkkel, nagyban a döntéshozók felelőssége, hiszen az EKSZ többször kérte, még Orbán Viktor miniszterelnöktől is, hogy rendeljék el az illetékesek az elsőajtós felszállás megszüntetését. Nem tették. Még válaszra is alig méltatták a szakszervezet leveleit. Az elnök figyelmeztet: ez nem mehet így tovább, hiszen sorra dőlnek ki az emberek a BKV-nál. Amennyiben záros határidőn belül nem teljesül a járművezetők követelése, egyenként fognak úgy dönteni, hogy nem nyitják ki az első ajtót. Ezt akár figyelemfelkeltő engedetlenségi akciónak is tekinthetik az illetékesek – szögez le az elnök.  Naszályi azonban felhívja a figyelmet: törvényt sért a munkáltató azzal, hogy veszélyezteti a járművezetők egészségét.

Az EKSZ levélben szólította fel a BKV vezérigazgatóját, Bolla Tibort, hogy azonnal szüntesse meg a törvénytelenséget, s megfelelő intézkedéssel védje meg a cég munkavállalóit.