Egy hosszantartó – a munkáltató által generált – konfliktus zárulhat le, ha a makói Continentalnál kialakult helyzetben a cég vezetése ígéreteit be is tartja a most bejelentett menetrend szerint.

A 2020 nyarán felmondott kollektív szerződést (ksz) követő hosszú egyeztetés sorozat időszakában is javaslatot tett a Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ) arra, hogy maradjon a korábbi megállapodás az új  ksz megszületéséig. Ekkor a cég vezetése ezt elutasította.

A VDSZ tagszervezete, látva a munkáltató és a másik két szakszervezet partnerségének elutasítását, már októberben sztrájkbizottságot hozott létre, és több akciót is felvázolt. A VDSZ elnöke és alelnöke ezekről a helyszínen egyeztetett az MGSZ  illetékeseivel, és apparátusából folyamatosan szakjogászokat biztosított a további konzultációkhoz.

A novemberben kihirdetett veszélyhelyzeti intézkedések nem tették lehetővé a korábban már bejelentett demonstráció megtartását.

A decemberben eredménytelenül zárult ksz-egyeztetések következményeként számos juttatás 2021. január elsejétől megszűnt, ezért az MGSZ a fokozatosság elvét betartva három munkabeszüntetést tartott, de a cég továbbra sem törekedett megegyezésre. A másik két érdekképviselet semmiféle jelét nem adta a munkavállalók érdekében elindított munkabeszüntetés támogatására, így az MGSZ folytatta a sztrájkköveteléseinek érvényesítését és határozatlan idejű sztrájkot hirdetett.

A munkabeszüntetések során eleinte a Continental vezetése nem tanúsított érdemi megegyezésre hajló szándékot. Ezért a VDSZ elnöke a német IG-BCE szakszervezet vezetőivel egyeztetett a makói helyzet megoldásának a Continental konszern szintű elősegítéséről, a VDSZ elnöksége pedig úgy döntött, hogy makói szervezetének támogatására biztosítja a sztrájkban résztvevő szakszervezeti tagjainak sztrájkalapból történő segélyezését. A munkavállalók kitartásának és a cégvezetés helyes döntésének köszönhetően a 2020-ban felmondott kollektív szerződés 2021. január 1-i hatállyal visszaáll. Ezzel párhuzamosan megkezdődhet – reményeink szerint – az érdemi tárgyalás az új kollektív megállapodásról.

A VDSZ elnöksége gratulál a sztrájkolóknak, és köszöni a többi támogató szakszervezet szolidaritását!