Sürgős bértárgyalást kezdeményez a fővárossal, mint a budapesti közszolgáltató cégek tulajdonosával a napokban alakult bérszövetség. A szövetséget olyan szakszervezetek hozták létre, amelyek nem fogadják el az általuk képviselt dolgozóknak tett 0 százalékos béremelési ajánlatot, s egyesített erővel lépnek fel annak érdekében, hogy a Fővárosi Önkormányzat biztosítson megfelelő pénzügyi forrást a dolgozók idei bérfejlesztésére. A megalakulásról levélben tájékoztatták Karácsony Gergely főpolgármestert, s azt kérték, mielőbb kezdődjenek érdemi tárgyalások. 

 A Bérszövetség levele:

 Tisztelt Főpolgármester úr!

Ezúton tájékoztatjuk arról, hogy ‒ tekintettel arra, hogy Budapest Főváros Önkormányzata továbbra is nulla százalékos bérfejlesztést ajánl a tulajdonában lévő közszolgáltató cégek munkavállalói számára ‒, a BKV-nál és a BKK-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ), a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ), a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ), valamint az FKF-nél, a FŐKERT-nél, az FTSZV-nél, a FŐKÉTUSZ-nál, és a BUDAPEST KÖZÚT-nál jelen lévő Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) bérszövetséget alapított.

A bérszövetség célja, hogy a résztvevő szervezetek együttes erővel, összehangolt akciókkal hívják fel a figyelmet arra, hogy a nulla százalékos ajánlat egyikük számára sem elfogadható. A szövetség tagjai természetesen tisztában vannak a koronavírus járvány okozta nehéz gazdasági helyzettel, valamint az önkormányzatokat, így a Fővárosi Önkormányzatot is sújtó kormányzati intézkedésekkel. Azonban ennek ellenére sem tekinthetnek el az idei béremeléstől, éppen ezért egyesített erővel kívánnak fellépni annak érdekében, hogy a Fővárosi Önkormányzat biztosítson megfelelő pénzügyi forrást a dolgozók idei béremelésére.

Időközben a szövetség munkájába bekapcsolódott a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete, valamint a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete is.

 

Tisztelt Főpolgármester Úr!

A bérszövetség tagjai a kialakult helyzet feloldása érdekében ezúton tárgyalásokat kezdeményeznek Budapest Főváros Önkormányzatának vezetésével és kérik, hogy a tárgyalásokon résztvevő képviselőjét mielőbb kijelölni és arról tájékoztatni szíveskedjen!

 

Budapest, 2021. március 04. 

 

Üdvözlettel: 

A Bérszövetség tagjai