Három napig, összesen kilencszer, műszakonként 2 órás sztrájkot tartanak a B.Braun Medical Kft. gyöngyösi gyárában március 10-11-12-én – jelentette be a dolgozók képviseletét ellátó Vasas Szakszervezeti Szövetség. Az egyszer használatos orvosi segédeszközöket gyártó vállalatnál működő szakszervezet 8 százalékos béremelést kér egységesen minden munkavállaló számára, a cégvezetés azonban a napokban tartott 2 órás figyelmeztető sztrájk után sem emelte korábbi ajánlatát. 

A február 23-án, csaknem 100 százalékos részvétellel tartott bérkövetelési figyelmeztető sztrájk után sem született béremelési megállapodás a gyöngyösi egyszer használatos orvosi segédeszközöket gyártó B.Braun Medical Kft.-nél, ezért újabb, ezúttal jóval hosszabb munkabeszüntetésre készülnek a dolgozók. Mivel a munkáltató figyelembe sem veszi a szakszervezetnek az egységesen 8 százalékos béremelési követelését, újabb, ám ezúttal rendhagyó sztrájk lesz: március 10-11-12-én minden nap és minden műszakban 2 órára le fog állni a termelés – ismertette László Zoltán.

A Vasas Szakszervezet alelnöke szerint a három műszakos rendben üzemelő cégnél jó esély van a sztrájk idején való teljes leállásra, hiszen az akkor a délelőtti és a délutános műszakot is 1-1 órára érintő 2 órás figyelmeztető demonstráción is szinte minden dolgozó, összesen 600-an részt vettek.   

Az alelnök szerint elfogadhatatlan, hogy éppen az egyszer használatos orvosi segédeszközöket gyártó vállalat vezetése hivatkozik a járvány okozta gazdasági nehézségekre, miközben annyi a megrendelése, hogy éjjel, nappal folyamatosan mennek a gépek, az 1 600 munkavállaló folyamatosan dolgozik. Ezért még inkább felháborító a vezetőség elvárása, miszerint a járvány negatív hatásainak következményét kizárólag a munkavállalók viseljék – érvel László Zoltán.

Az infláció a korábbi éveknél jóval magasabb, így a nettó bérek nem érnek már annyit, mint akár tavaly ilyenkor, ráadásul további emelkedő inflációval számolhatunk – magyarázza nyomatékosan hozzátéve: nem lehet minden gazdasági kockázat a munkavállalókra hárítani.

Az alelnök leszögezte: a szakszervezet továbbra is nyitott az egyeztetésre, várja a cég megfelelő ajánlatát.