Részt vesz a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete is a napokban alakult Bérszövetség munkájában. Ezzel új, egyedülálló együttműködés kezdődött a közszolgálati- és a közszolgáltatói szférában dolgozókat képviselő szervezetek között. A béremelés elmaradása ellen tiltakozó szövetségen belül a közszférában dolgozókat érintő ügyeket és akciókat – amennyiben lesz további belépő közszolgálati érdekképviselet – az MKKSZ, míg a közszolgáltatói oldal kezdeményezéseit a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) koordinálja.

Egymást is erősítve közösen tiltakoznak mostantól egyebek között a béremelések elmaradása ellen is a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), valamint a napokban alakult Bérszövetség tagjai – közölte Boros Péterné. Az MKKSZ elnöke szerint az együttműködés példaértékű nyitás a verseny- és a közszolgáltatói szférában dolgozókat képviselők között, így ugyanis a kibővült Bérszövetség minden résztvevőjét, vagyis, az általuk képviselt ágazatok dolgozóit azonos színvonalon szakszerűen képviselhetik.

A Bérszövetséget a fővárosi cégeknél bejelentett nulla százalékos béremelés elleni tiltakozásul és a megfelelő mérték együttes kiharcolása érdekében alapította négy, a Fővárosi Önkormányzatnál és cégeinél működő szakszervezet, ám az MKKSZ belépésével kibővülhetnek a szerveződés célja is. Az MKKSZ elnöke erre példaként említette kiemelt céljaikat, az európai minimálbér-rendszer tisztességes hazai bevezetésének a jogi előkészítését a közszférában is, valamint a közszolgálati dolgozók idei, 2021-es béremelésének a kiharcolását.

Boros Péterné elmondta, a szövetségben résztvevő többi érdekképviselettel együttműködve az MKKSZ aktív szerepet fog vállalni az egészségügyben dolgozókra erőltetett új szolgálati jogviszony miatt keletkezett feszültségek feloldásában. Az elnök hangsúlyozta, az MKKSZ ugyanis ezt az ágazatot mostantól az eddiginél is határozottabban képviseli. A szervezet elnöke azonban a munkahelyi szerveződés fontosságára is felhívja a figyelmet, mert szerinte – is – csak így tudnak segítséget nyújtani a munkavállalóknak.  

A kibővült együttműködésben látja a nagyobb erőt és még több lehetőséget Kordás László is, aki a Bérszövetség alapküldetése – a béremelés kiharcolása – mellett kiemelten fontosnak tartja az európai minimálbér-rendszer hazai bevezetését, s annak az előkészítését. A MASZSZ elnöke úgy véli, minél többen képviselik az ügyet, annál inkább lehet bízni a majdani sikerben. Az MKKSZ belépését azért is tartja jó megoldásnak, mert így lehet a legszélesebb körben, a legnagyobb hozzáértéssel képviselni mindkét szféra munkavállalóit.

Az elnök azt is elmondta, hogy a fővárosi tulajdonú cégeknél működő szakszervezetek összefogásával alakult szerveződés máris bővült egy új taggal: az alapítók – az Egységes Közlekedési Szakszervezet, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 – mellé belépett a Fővárosi Vízművek Zrt.-nél működő szakszervezet is. Kordás László kijelentette, a Bérszövetség máris nagyobb erővel követelhet béremelést a tulajdonostól, a Fővárosi Önkormányzattól és cégeitől a közszolgálati dolgozók számára.

Az elnök leszögezi azt is, hogy a szerveződés tagjai természetesen tisztában vannak a járvány okozta nehéz gazdasági helyzettel, és a kormánynak az önkormányzatokat ellehetetlenítő lépéseivel, ám a béremeléstől ennek ellenére sem tekinthetnek el.