A Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói gyárában 2021. február 24. szerda 14 óra és 2021. február 25. 14 óra között szervezett 24 órás sztrájkot követően több alkalommal is a tárgyalóasztalhoz ültek az MGSZ sztrájkbizottságának tagjai és a munkáltató képviselői.

Múlt hét csütörtökön a felek hajlandóságot mutattak aziránt, hogy kollektív szerződésben rögzítsék az esetlegesen megállapodott pontokat. Ezt követően pénteken az MGSZ visszautasította a munkáltató azon kezdeményezését, mely arra irányult, hogy ezen kollektív szerződésre vonatkozó egyeztetésébe a másik két szakszervezetet (CDFSZ és MTSZSZ) is bevonja a törvényi kötelezettségekkel összhangban. Az MGSZ így ismét felállt a tárgyalóasztaltól és egy határozatlan idejű munkabeszüntetést jelentett be 2021. március 2. kedd 14:00 órai kezdettel, anélkül, hogy a munkáltató megoszthatta volna konstruktív javaslatait a helyzet rendezésére vonatkozóan.

A munkáltató 2021. március 2. kedd 14.30- ra kitűzte a kollektív szerződés tárgyalásának következő időpontját, melyen mindhárom szakszervezet megjelenésére számít.

Vállalatunk álláspontja továbbra is változatlan arra vonatkozóan, hogy értékeinkkel összhangban, az egyenlő érdekképviselet jogát minden munkavállalónk és mindhárom szakszervezetünk - CDFSZ, MGSZ, MTSZSZ - részére biztosítani kell.

Megközelítésünk szerint a hazai termelő cégek jövője azon múlik, hogy képesek-e megújulni, az új digitális jövőhöz igazítani a munkafolyamataikat és struktúráikat, beleértve a juttatási rendszert is. Mivel a magyarországi bérszínvonal jóval magasabb, mint a régióban a versenytársainké, meg kell találnunk azokat a hatékonysági tényezőket, amik ahhoz segítenek minket, hogy az itt előállított termékek versenyképesek maradjanak. A hatékonyság egyik része az, hogy a juttatási rendszerünket milyen struktúrában és elemekkel építjük fel, úgy, hogy az biztosítsa munkaerőpiaci versenyképességünket. Erről szól ez a vita.

Megértjük, hogy a szakszervezetek, és az általuk képviselt munkatársi csoportok ebben a vitában ragaszkodnak a múltból örökölt jogaikhoz, de ha ezt elfogadnánk, akkor versenyképességünket is befagyasztanánk a múltbeli szinteken. Ahhoz, hogy egy megegyezés létrejöhessen, minden félre szükség van. Mi várjuk a tárgyalóasztalhoz az MGSZ képviselőit, a másik két reprezentatív szakszervezet képviselőivel együtt, annak érdekében, hogy érdemi és megoldásorientált megbeszéléseket folytassunk. Bízunk abban hogy az MGSZ helyi képviselői is belátják, hogy a makói gyárunk versenyképessége, a technológiai átállás sikere, a munkatársaink jövőjének megalapozása most zajlik, mely változásban mindannyiunknak részt kell vállalnunk, ez a közös érdekünk.

 Hornyacsek Zoltán

                                                                           Országos kommunikációs vezető

Makó, 2021.03.02.