Határozatlan idejű sztrájk kezdődik holnap – március 2-án – délután 2 órától Makón, a gumigyárban. A Continental AG Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. telephelyén továbbra sem tudott megegyezni a lényeges kérdésekben a cégvezetés és a Makói Gumiipari Szakszervezet. Az MGSZ és az őket segítő Gumiipari Szakszervezeti Szövetség vezetői hangsúlyozzák: nem béremelést követelnek, hanem azt, hogy a munkáltató minél hamarabb csorbítatlanul állítsa vissza a tavaly egyoldalúan felbontott kollektív szerződés tartalmát,annak minden pontját.

Az elmúlt egy hónap alatt három különféle hosszúságú sztrájk miatt többször is leállt a termelés a makói gumigyárban. A kiesés már eddig is jelentős anyagi veszteséget okozott a cégnek, ennek ellenére sem a 2 órás figyelmeztető, sem a 8, majd az azt követő 24 órás munkabeszüntetés hatására nem jutottak egyezségre a felek. Mivel a szakszervezet egyelőre nem érte el a célját – a munkakörülmények javítását, a végtelenül sok túlóra csökkentését és azt, hogy a régi dolgozók továbbra is megkapják az őket megillető korábbi juttatásokat – folytatja a nyomásgyakorlást: ezúttal határozatlan időre hirdetett sztrájkot.  

Az MGSZ és a GSZSZ vezetői állítják, a gumigyári munkások a végtelen sok túlóra miatt annyira elcsigázottak, hogy egyre többen és egyre bátrabban vesznek részt a jogszerű munkabeszüntetéseken. Azt egyelőre nem tudni, hogy a holnap - március 2-án - kezdődő akcióban a dolgozók hány százaléka vállalja a nyílt és egyértelmű tiltakozást.

A gyár teljes területére kiterjedő leállásról a sztrájkbizottság ma írásban is tájékoztatta a munkáltatót, s azt kérte, mielőbb jelölje ki azt a területet, ahol a sztrájkolók tartózkodhatnak majd a munkabeszüntetés ideje alatt. Az akció idejére érvényes jogokról és kötelezettségekről a sztrájkbizottság szórólapon tájékoztatja a munkásokat.