Az IndustriALL Europe, a legnagyobb Európai Ipari Szakszervezeti Szövetség magyarországi tagszervezetei, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete, az Egyesült Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezete, a MOL Bányász Szakszervezet, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Vasas Szakszervezeti Szövetség amelyek az iparban dolgozók képviseletét látják el az alábbi álláspontot alakították ki az Európai Unió minden eddiginél több, 672,5 milliárd EUR összegű, úgynevezett Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből történő magyarországi részesüléshez.

Minthogy a tagállamoknak április 30-ig be kell nyújtaniuk helyreállítási és rezilienciaépítési terveik tervezetét, a magyar szakszervezetek álláspontja szerint nem lehet érdemi egyeztetés nélkül az EU-s támogatás felhasználásáról dönteni.

Nem csak országos, hanem ágazati érdekegyeztetésre is szükség van, melynek körét az Ágazati Párbeszéd Bizottságok meghatározzák. Nem dönthet a kormány önállóan a Magyarországnak járó, az éves magyar GDP mintegy 4 százalékát kitevő támogatási összegről a szociális partnerek bevonása nélkül. Ezt az egyeztetési  kötelezettséget az Európai Bizottság is elvárja!

Ezért felszólítjuk a kormányt arra, hogy haladéktalanul kezdje meg az érintett tagszervezetekkel a tárgyalásokat, mert az uniós követelményeknek megfelelően a részleteket nem önállóan, hanem széleskörű és alapos egyeztetési folyamatban kell kidolgozni!