Mint ismert, tegnap – február 24-én délután 2 órakor – megkezdődött a 24 órás sztrájk a Cintinnetal makói gumigyárában. A Makói Gumiipari Szakszervezet és a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség tudósítása szerint a Continental AG Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. délutáni és  éjszakai műszakban dolgozó 70 százaléka nem vette fel a munkát, de többen menet közben is csatlakoztak az újabb tiltakozó megmozduláshoz.

A sztrájkőrök és a sztrájkbizottság tagjai szerint a munkáltató megpróbálja szépíteni a statisztikát azzal, hogy a tiltakozó dolgozók közül többnek felajánlotta: vegyen ki szabadságot, így is sztrájkolhat, de legalább fizetik is neki. Pár tucat embert megtévesztett az ajánlat, néhányan éltek a „szabadságon sztrájkolás" lehetőségével, így ők a cég nyilvántartásában a sztrájkolók névsorából átkerültek a szabadságos listára – ismertette Radics Gábor. A GSZSZ elnöke szerint a megtévesztett sztrájkolók megbánták, hogy bedőltek a munkáltatónak. A történtek alapján a szakszervezet felkészült rá, hogy a cégvezetés a szakszervezetitől teljesen eltérő számot fog közölni a munkabeszüntetésen résztvevőkről.

Mint arról többször beszámoltunk: a gumigyári dolgozók a számukra kedvezőtlen módon megváltoztatott munkakörülmények, egyebek között a túl sok túlóra és a tíz évnél hosszabb ideje ott dolgozók plusz juttatásainak elvétele ellen tiltakoznak. A cégvezetés tavaly tavasszal egyoldalúan felmondta a kollektív szerződést, s ezzel szabad kezet szerzett a tetszőleges időtartamú és beosztású túlóráztatásra, valamint a munkakörülmények egyeztetés nélküli megváltoztatására. Ezt követően végképp megszűnt a munkabéke.

A sztrájkbizottság a felmondott kollektív szerződés eredeti tartalmi elemeit követeli visszaállítani.

A 24 órás munkabeszüntetés jogszerű és törvényes lebonyolítását sztrájkőrség felügyeli.