Orbán Viktor miniszterelnök, valamint a legújabb videójában fergeteges gazdasági növekedést jósolt Varga Mihály pénzügyminiszter figyelmébe is ajánlja a Magyar Szakszervezeti Szövetség a méltányos minimálbérekért és a kollektív tárgyalási rendszer javításáért – is – indított nemzetközi kampányt, amelyhez a MASZSZ is csatlakozott. Az EU-s tagállamokban a munkavállalók legalább 70 százalékára érvényes munkahelyi kollektív szerződés az elvárás, Magyarországon ez jelenleg legfeljebb 20 százalék.

 A mintegy 45 millió munkavállalót képviselő Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) a méltányos minimálbérek megteremtése mellett a kollektív tárgyalások rendszerének javítására szólítja fel a kormányokat.  Az ESZSZ a kampányában a magyar kormánynak is címezte a figyelmeztetést: a kollektív tárgyalási jog mindenkit megillet – olvasható a MASZSZ közleményében.

Az európai országokban tízből hét minimálbérért dolgozó munkavállaló megélhetési problémákkal küzd – állítja felmérésekre hivatkozva az ESZSZ. Ez a nemzetközi arány a magyar helyzetet is tökéletesen tükrözi, s különösen igaz ez most, hogy a kormány alig több mint 3,6 százalékkal emelte a minimálbéreket, miközben az alapélelmiszerek ára 9 százalékkal ment fel – reagált a nemzetközi kampányra Kordás László. A MASZSZ elnöke elmondta, Magyarország nemcsak a méltatlanul alacsony minimálbérek, hanem egyebek mellett a kollektív tárgyalás totális hiánya miatt is érintett az ajánlásban. A nemzetközi szervezet felmérése szerint 27 tagállamból 22-ben csökkent a kollektív szerződés védelme alatt dolgozók száma, ami azért aggályos, mert a ksz-ekkel védett munkavállalók jobb bérekért és méltóbb munkakörülmények között dolgoznak. Az Európa-szerte romló statisztikához Magyarország is hozzájárult – szögezte le az elnök.

Kordás László a kormány figyelmébe ajánlja az Európai Szakszervezeti Szövetség megállapításait, egyebek között például azt, hogy a bérek nemcsak a munkavállalók és családjaik megélhetését befolyásolják, hanem a gazdaságot is, hiszen az emberek a fizetésüket termékekre és szolgáltatásokra költik. Kordás emlékezteti a miniszterelnököt és a kormánytagokat arra a logikus alapkövetkezetésre is, hogy az uniós gazdaságok motorja a „belső kereslet", amit jobb országokban magasabb bérekkel is igyekeznek elérni a kormányok.

Az elnök szerint hazánkban is gyakran sérülnek az Európai Szociális Kartába foglalt alapelvek, egyebek között a szakszervezeti szerveződéshez és kollektív tárgyaláshoz való jog.  Megjegyezte: 2020 októberében az Európai Bizottság közzétette az Európai Unió minimálbérekről szóló irányelveit.  Ez a jogilag kötelező erejű ajánlás a kollektív tárgyalások előmozdítására szólítja fel a tagállamokat. A Bizottság a kollektív tárgyalások támogatását célzó nemzeti cselekvési terv kidolgozását írja elő azokban a tagállamokban, amelyekben a kollektív tárgyalások a munkavállalók kevesebb, mint 70 százalékára terjednek ki. Magyarországon ez a szám legfeljebb 20 százalék.

A MASZSZ a nemzetközi felhívást maga is eljuttatja a kormányhoz, bár az ESZSZ közvetlenül is elküldi minden EU tagállam miniszterelnökének. Kordás hozzátette: reméli, a nemzetközi kampány hazai vonatkozásának fontosságát Varga Mihály is felismeri. Ezzel az elnök a pénzügyminiszter videójában elhangzottakra utalt, miszerint a hazai GDP lényegesen jobb az uniós átlagnál, s Varga örömmel jelezte, a második negyedévben szárnyalni fog a hazai gazdaság. Az elnök figyelmeztet: a szakszervezetek elvárják, hogy a gazdasági sikert a munkavállalók a jobb bérekben is megérezzék, hiszen az eredmény elsősorban nekik köszönhető.