Kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdettek holnapra – február 17-én délre - a makói gumigyár dolgozói. A Continental AG Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. telephelyén végső eszközként így tiltakoznak munkakörülmények ellen. A vezetőség közölte az eseményt szervező szakszervezettel, hogy a sztrájkolókat a munkabeszüntetés idejére kiutasítja a gyárból.

A korábbi viszonylagos munkabéke tavaly nyáron szűnt meg a makói gumigyárban, ekkor ugyanis a munkáltató a járvány miatt szükséges intézkedésekre hivatkozva egyoldalúan felmondta a kollektív szerződést – a konszernhez tartozó cégek közül egyedüliként –, s ezzel gyakorlatilag szabad kezet szerzett ahhoz, hogy kénye, kedve szerinti munkaidőben dolgoztassa, túlóráztassa azokat a munkásokat, akik még maradtak a gumigyárban. Szintén akkor – mármint a járvány tavaly tavaszi időszakában – ugyanis igen előnyös feltételekkel sokan megváltak a cégtől, mert nem vállalták a vezetőség által egyoldalúan bevezetett új munkarendet. Az ottmaradtakat azóta egyre jobban hajszolja a cégvezetés, mert az időközben megszaporodott megrendelést ezzel, a drasztikusan lecsökkent létszámmal is teljesíteni akarja – ismertette a helyzetet Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke, a vállalatcsoport európai üzemi tanácsának magyar elnökségi tagja

A biztosítékot az verte ki a gumigyáriaknál, hogy a cégvezetés a régiek kárára venne fel jó pénzért új munkavállalókat úgy, hogy a tíz évnél régebb óta ott dolgozóktól elvonná a plusz juttatásokat, s abból fedezné az új béreket. A gyárban működő Makói Gumiipari Szakszervezet több megoldást is javasolt a konfliktus feloldására, ám a munkáltató ezeket rendre lesöpörte, így az érdekvédők által kezdeményezett kollektív munkaügyi vita végül eredménytelenül végződött. Radics Gábor szerint a munkáltató a Makói Gumiipari Szakszervezetet és segítőit folyamatosan bűnbaknak állítja be, mintha ők akadályoznák meg a megállapodást.

Ebben a pattanásig feszült hangulatban enyhén szólva is rossz néven vették a dolgozók, hogy egy nemrég meghirdetett munkásgyűlésre annak ellenére nem ment el a hr-vezető, hogy ő adta az időpontot. A feldühödött emberek az irodájához vonulva spontán tüntetésen hangos bekiabálásokkal fejezték ki nemtetszésüket. Az új megbeszélésre kijelölt időpontban már nagyobb tömeg verődött össze, s éles szavakkal bírálták a cég humánpolitikáját. Az eset olaj volt a tűzre, a szakszervezet szerint ettől kezdve egyre több munkavállaló jelezte: kész sztrájkolni.   

A szövetség elnöke elmondta, a teljes vállalatcsoporton belül egyedül a makói telephelyre jellemző – és kiemelkedő – a munkáltató agresszív és elnyomó politikája. A cégvezetés rendszeresen rossz hírét kelti a szakszervezetnek, a tisztségviselőktől elvonja a prémiumot, de korábban már arra is volt példa, hogy vezető tisztségviselőt próbált elbocsátani.

Radics Gábor leszögezte: az áldatlan állapotokról tájékoztatta a német autóipari konszern vezetését, mert szerinte a makói gyárban uralkodó agresszív és elnyomó vezetői módszer a világhírű cég rossz hírét kelti.

Úgy tűnik azonban, hogy a központ nem, vagy csak lassan reagál a fejleményekre, ezért a Makói Gumiipari Szakszervezet holnap figyelmeztető sztrájkkal hívja fel a figyelmet a tarthatatlan állapotra – szögezte le Radics.