Nem tudják eldönteni a szakszervezetek, hogy cinikusan gúnyolódott vagy nagyon vicces kedvében volt a miniszterelnök tegnap az MKIK évadnyitó ünnepségén, amikor azt mondta, „amilyen a magyar munkások öntudta, olyan az ország tartása" – reagált az elhangzottakra a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ közleményben leszögezte: hiába a látszólag behízelgő megjegyzés, a „munkások" nem bocsátják meg a kormánynak, hogy a munkáltatóknak kiszolgáltatta, s megfosztotta őket a jogaiktól és munkanélküliek tömegeit hagyta magára a legnagyobb bajban, a járvány idején is. A MASZSZ elvárja, a miniszterelnök ne hangzatos kampánymondatokkal, hanem tettekkel bizonyítsa be, valóban tiszteli a kemény munkát végző embereket.

Végtelenül felháborító, hogy a miniszterelnök azt hiszi, egy behízelgő félmondattól elfelejtik a munkavállalók, mennyi rosszat tett velük, s mi mindent vett el tőlük az elmúlt években a Fidesz-kormány – írta közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség Orbán Viktor napokban tett kijelentésére reagálva, miszerint „amilyen a magyar munkások öntudata, olyan az ország tartása".  - Megtanultuk a leckét: csak azt figyeljük, amit Orbán Viktor tesz, s nem azt, amit mond, ezért az elmúlt évek intézkedéseinek ismeretében végtelenül álságosnak tartjuk a miniszterelnöknek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén elhangzott kijelentését – szögezte le Kordás László. A MASZSZ elnöke szerint beégett a tisztességesen dolgozó emberek emlékébe és a szakszervezeti mozgalom történelmébe is az a hatalmi arrogancia, amellyel ez a kormány módszeresen ellehetetlenítette a munkavállalók érdekeit képviselő szakszervezeteket, vagy ahogyan jó néhány, éjszaka született törvénymódosítással és egy robogó vonaton átírt alaptörvénnyel képes volt megnyomorítani becsületesen dolgozó emberek százezreit – sorolta az elmúlt évek keserveit és jogtalanságait Kordás László. Hogyan felejthetnénk el a Fidesz-kormány egyik legnagyobb bűnét, a magán-nyugdíjpénztárak szétverését, s az emberek öngondoskodására ott felhalmozott pénzének, összesen 3 ezermilliárd forintnak az eltüntetést – idézi a múltban történteket.

Az elnök határozottan állítja: nem lehet elfelejteni, ahogyan az Orbán-kormány a munkáltatóknak kedvezve kivéreztette egyebek mellett a cafeteria-rendszert, s azt sem, hogy egyetlen tollvonással megfosztotta az egészségre ártalmas munkát végzőket is a rugalmas nyugdíjba vonulási lehetőségtől. Az elnök kiemelte a sztrájktörvényt, amellyel a jelenlegi hatalom gyakorlatilag elzárta az embereket az érdekérvényesítés leghatékonyabb módjától, a sztrájktól. S ha mindez még nem lenne elég ahhoz, hogy a tisztességesen dolgozó emberek ne essenek hasra a miniszterelnök álszent kijelentésétől, akkor elég a hazai és a külföldi nagyvállalatoknak is kedvező rabszolgatörvény elfogadására is gondolni, amellyel a kormány egyértelműen kinyilvánította: nem a munkavállalók oldalán áll – sorolja az elnök.

Kordás azért is tartja végtelenül cinikusnak Orbán tegnapi kijelentését, mert alig néhány napja ért véget a minimálbérek emeléséről folytatott, kivételesen hosszúra nyúlt és szánalmasan végződött tárgyalássorozat, amelyben a kormány előre megfontoltan magukra hagyta a feleket – a munkáltatói és a munkavállalói oldal képviselőit –, s passzivitásával asszisztált ahhoz, hogy a végeredmény megalázóan alacsony, éves szinten mindössze 3,6 százalék legyen. Ezt megakadályozhatta volna a kormány, ha érdekei úgy kívánnák, s ha valóban fontosnak tartaná az egyszerű munkavállalókat – szögezte le az elnök, aki ismét megerősíti: a MASZSZ azért nem írta alá a szégyenteljesen alacsony minimálbéremelési támogatásról szóló megállapodást, mert ezzel is üzente: a munkavállalók ennél többet érdemelnek.

Kézzel foghatóan is bebizonyíthatta volna a miniszterelnök, például a járvány idején megfelelő és valódi bértámogatással is, hogy nemcsak a választási kampány hevében támadt hirtelen nagy tisztelete a munkások iránt. Nem tette. Százezrek veszítették el a munkájukat, s a kormány a szakszervezetek visszatérő kérésére ellenére sem adott engedélyt még az álláskeresési támogatás idő meghosszabbítására sem – emlékeztet az elnök. Kiemelte: nem érti, ha a miniszterelnök hirtelen megvilágosodással felismerte a munkások kulcsszerepét az ország működésében, hogy engedheti meg, hogy éppen ők éljenek a legrosszabb körülmények között. Hogy vigyék a vállukon „egyenes tartásban" egy egész ország gazdaságát azok, akik a legtöbb teher alatt görnyednek, s a saját megélhetésükért küzdenek? Az elnök azt sem érti, hogy meri kijelenteni a miniszterelnök azt, hogy ha a dolgozó emberek testtartása egyenes, az ország is egyenes, miközben elsősorban az ő felelőssége, hogy a környező országokhoz képest nálunk a legnagyobb a szakadék az átlagbérek és a minimálbérek nettó és bruttó értéke között. Kordás László szerint szánalmas viselkedés hangzatos felszólalásokban méltatni a legelnyomottabb emberek jelentőségét, miközben a valóságban a hatalom szándékosan szegénységben tartja őket.

A MASZSZ elnöke felszólítja Orbán Viktort, méltó munkabérekkel, a dolgozó emberek támogatásával, a munkahelyek megtartásának segítésével, az álláskeresők megfelelő támogatásával, a munkavállalói jogok visszaadásával, lényegesen jobb adórendszerrel bizonyítsa be, hogy valóban tiszteli a munkásokat. Azokat, akiket ő maga dobott oda a nagyvállalatok kényére-kedvére, s akik a hátukon viszik az ország gazdaságát, s munkájuk árán – is – gyarapodnak egyre látványosabban a hatalom számára kedves emberek.

Kordás László leszögezi: a MASZSZ továbbra sem üres kampánymondatai, hanem a tettei alapján ítéli meg a miniszterelnök hitelességét.