A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) megdöbbenve fogadta a nyilvánosságra hozott oltási tervet, melyből nem derül ki, hogy az oktatásban foglalkoztatottak mely kategóriába tartoznak.

Szintén döbbenetes az a feltételes miniszterelnöki bejelentés, hogy tömeges oltás esetén az oltási pontokat a szavazóhelyiségekben rendeznék be, melyek közül sokat nevelési, oktatási intézményekben alakítottak ki, ahová jelenleg még a szülők sem léphetnek be.

A PSZ álláspontja szerint a gyermekeken, tanulókon, szülőkön keresztül a társadalom széles csoportjaival érintkező oktatásban foglalkoztatottak számára az oltási terv III. kategóriájában kellene biztosítani az oltás lehetőségét.

Az oltási terv ellentmond Müller Cecília országos tisztifőorvos korábbi nyilatkozatának is, eszerint az oltást „mindenképpen az "első vonalban" dolgozóknak kell megkapniuk; az egészségügyben dolgozóknak, majd a magas kockázatú csoportba tartozóknak, illetve az ország közszolgáltatásában résztvevőknek, valamint a pedagógusoknak”. Az UNICEF közleménye szerint „az oktatásban dolgozókra is kiemelten gondolni kell  a koronavírus elleni oltási kampányokban.”

Azt könnyű belátni, hogy az oktatásban foglalkoztatottak munkájuk során közvetlenül kapcsolatba kerülnek a lakossággal, továbbá a pedagógusok között szép számmal akadnak olyanok is, akik „a Covid–19-fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek”.

A PSZ követeli, hogy az oktatásban foglalkoztatottak kiemelten jelenjenek meg az oltási tervben. A lakosság tömeges oltásakor az oltási pontokat ne a nevelési, oktatási intézményekben jelöljék ki. A PSZ követeli azt is, hogy az oktatásban dolgozók számára  a munkahelyen szervezzék meg az oltást, maguk és a velük közvetlenül vagy közvetetten érintkező széles társadalmi csoportok védelme érdekében!

Budapest, 2021. január 04.

Pedagógusok Szakszervezete