A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tiltakozik az ellen, hogy a tanító- és óvodapedagógus-képzés fenntartóváltásait kizárólag politikai, hatalmi szempontok vezéreljék. Közös közleményünk kiadását nem az egyházi intézményfenntartás támadása, végképp nem egyházellenesség motiválja, hanem a világnézetileg semleges oktatás iránti aggodalom.

Az egyházi iskolák szakember-utánpótlásának bázisát jelentő egyházi óvodapedagógus- és tanítóképzésnek fontos helye van a magyar felsőoktatás palettáján, de az állami képzés arányát nem messze meghaladó mértékben. Azt visszautasítjuk, hogy a vidéki egyetemek stabilitását, működőképességét veszélyeztesse a karok, intézetek további nagy számú, tisztán politikai és hatalmi megfontolásból történő kiszervezése. Ehelyett törekedni kellene a magyar pedagógusképzés egységes rendszerének további megőrzésére, biztosítani kellene a választás lehetőségét az egyházi és az állami felsőoktatás között, a hozzáférés érdekében arányos földrajzi lefedettség megtartásával, és szektorsemleges, egyenlő esélyeket biztosító finanszírozással.

A pedagógusképzés gerincét továbbra is az állami felsőoktatási intézményeknek kell jelenteniük, ezt a felelősséget az állam nem háríthatja át az egyházakra! Az FDSZ és a PSZ továbbra is kiáll amellett, hogy nem politikai alapon szervezett csúcsminisztériumi irányításra van szükség kapkodva meghozott döntésekkel, hanem a szakmai építkezésnek, fejlesztéseknek hátteret adó szakminisztériumi irányításra. Ahhoz, hogy a pedagógusképzést és az utánpótlást biztosító kihívásokra megfelelő válaszokat adjon az intézményrendszer, hosszabb távú stabilitásra van szükség. Azokban az esetekben, amikor egy képzési terület nagy része kerülne egyházi fenntartásba, elengedhetetlen a felsőoktatási autonómia, a lelkiismereti és a tanszabadság jogi garanciákkal történő biztosítása!

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kéri a kormányt a sajtóban nyilvánosságra került tervezet átgondolására, a világnézetileg semleges oktatás arányos megteremtésére, a szakmai szervezetek véleményének meghallgatására!

Budapest, 2020. december 1.

Dr. Dráviczki Sándor elnök, Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

Szabó Zsuzsa elnök, Pedagógusok Szakszervezete