Az Európai Bizottság (EB) 2020. október 28-án új uniós irányelvre tett javaslatot az Európai Parlement (EP) számára.

A jelen állásfoglalást aláíró magyar szakszervezeti konföderációk üdvözlik, hogy a javaslat megjelöli a tagállami szinten meghatározandó „megfelelő szintű minimálbér” kritériumait, ezért támogatják az EB javaslatát.

Ugyanakkor az aláíró szakszervezeti konföderációk, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) tagszervezeteiként is egyetértenek az ETUC Végrehajtó Bizottságának október 29-ei azon álláspontjával, hogy az EP döntési folyamata során törekedni kell a jelenlegi tervezethez képest konkrétabb elvárások megfogalmazására, amely az európai minimálbér irányelvének az egyes tagországokban történő érvényesítése, átültetése során kulcsfontosságú szereppel bír majd.

Az európai minimálbérről szóló tárgyalások eddigi folyamatában hangsúlyos szerepet kapott annak az elvnek a rögzítése, hogy az európai minimálbér számításának alapja az adott ország átlagbéréhez, illetve a mediánértékéhez legyen kötve.

Mivel ez a kitétel jelenleg nem került be az EP elé kerülő tárgyalási csomagba, az aláíró szakszervezeti konföderációk, a nemzetközi szakszervezeti kampány részeként, a magyar európai parlamenti képviselők felé jelezni fogják e kérdéssel kapcsolatos álláspontjukat és felkérik Magyarország EP képviselőit a munkavállalók érdekét szolgáló módosítások megtételére vagy azok támogatására!

Az irányelv-tervezet hangsúlyozza a kollektív alkuk rendszerének jelentős megerősítését is, amit a hazai szakszervezeti szövetségek egyértelműen üdvözölnek és támogatnak.

Budapest, 2020. november 4.

 

Kuti László                                                          dr. Mészáros Melinda

 Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés                  Független Szakszervezetek Demokratikus

  Tömörülés                                                                Ligája

 

 

Kordás László                                                            Csóti Csaba

    Magyar Szakszervezeti Szövetség                        Szakszervezetek Együttműködési Fóruma